ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ СРБИЈИ ПОДАРИО "ДОРОТЕЈА" И - МАЛИНЕ: Легат Добрила Ненадића у "Адлигату"

Д.Б.М.

27. 10. 2021. у 14:32

ЛЕГАТ књижевника и агронома Добрила Ненадића (1940-2019) преузет је за Музеј српске књижевности Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" из Београда током Добрилових дана одржаних у Ариљу. Уговор о легату потписан је ове године на годишњицу књижевникове смрти, а преузимање је завршено пре неколико дана, на годишњицу његовог рођења.

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ СРБИЈИ ПОДАРИО ДОРОТЕЈА И - МАЛИНЕ: Легат Добрила Ненадића у Адлигату

FOTO: Promo

- За легат су преузети Добрилов писаћи сто, целокупна архива и преписка са другим значајним књижевницима, оригинали свих награда које је примио, више од хиљаду књига из његове библиотеке као и све књиге са посветама које је добијао током више деценија - каже Виктор Лазић, председник "Адлигата" и истиче да је нарочито значајна Добрилова воћарска библиотека и архива, која је такође, у потпуности, преузета за легат.

Ненадић је Србију задужио и са књижевним и са агрономским делом. Његов роман "Доротеј", по којем је 1981. године снимљен истоимени филм, један је од најбољих и најчитанијих историјских романа модерне српске књижевности, продат у више од 200.000 примерака. Међутим, Ненадић је такође осмислио метод, систем и организацију узгајања малина, захваљујући чему су остварени светски рекорди у приносима. Ненадић је отац модерне производње српске малине и најзаслужнији је за њен успех, што је радио бесплатно, са јединим циљем да помогне свом крају и народу.

- Мој Добрило је сада пронашао нови дом, у "Адлигату", који је волео, чији је члан био. Добрило је још за живота слао књиге и своје личне предмете за своју збирку у овом удружењу, која је сада прерасла у легат. Један свој рукопис послао је за "Адлигатов" Музеј српске књижевности још 2013. године, тако да ми, сада, само настављамо оно што је он започео.  "Адлигат" ће помоћи и са презентовањем заоставштине мог супруга у Ариљу, што ме посебно радује, с обзиром на то да је мој Добрило најзначајнији књижевник из ариљског краја и почасни грађанин овог града - каже Петкана Ненадић.

Ненадић је освојио многобројна књижевна признања: Награду Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу за роман "Доротеј", као и за роман "Деспот и жртва", за који је добио и награду "Меша Селимовић", "Просветину" награду и награду Златни бестселер. Његов роман "Брајан" добио је "Рачанску повељу", "Светозара Ћоровића" добио је за роман "Победници", "Бору Станковића" за роман "Мрзовоља кнеза Бизмарка". Ненадић је добио и награду "Библиос" за укупно стваралаштво, као и Повељу за животно дело Удружења књижевника Србије...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)