ПРОТИВПРИРОДНИ ОСМЕХ: "Академска књига" објавила нову књигу Тибора Варадија

Д.Б.М.

26. 10. 2021. у 13:27

У СВОЈОЈ четвртој књизи документарне прозе "Противнародни осмех" ("Академска књига") Тибор Варади поново нас је увео у своју стваралачку радионицу.

ПРОТИВПРИРОДНИ ОСМЕХ: Академска књига објавила нову књигу Тибора Варадија

аКАДЕМСКА КЊИГА

Из адвокатске архиве својих предака плете приче у којима нас премешта из прошлости у садашњост и у којима спаја неспојиво. Комотан је у својој слободи да привидно пише о чему хоће, док је, с друге стране, одговоран према причи коју је започео. И када се сели из досијеа у досије, то нису произвољна лутања, већ тражење паралела између различитих судбина, не би ли се напослетку дошло до онога о чему не постоји писани траг.

Варади каже: "Трагова и доказа о окупаторима и окупираности има много и у научним публикацијама. Ту су и уџбеници историје. Али ме и даље не оставља на миру питање шта се дешавало са суседним улицама или на другој обали Бегеја, а што тада нисам видео. Ови списи су у томе од помоћи. У њима видим једну нечовечну власт, али и поподнева, сусрете, као и нервозе, узбуђења, настале мимо идеологије. Видим да су постојали и приватно животи, и да је било људи који су понајвише живели (или опонашали) свакодневни живот. Видим и шта су радили Емил, Марија, Сузана (или Сусанна) - и још неки други."

Варади је понајвише познат као правник. Студије права завршио је у Београду, а потом је на Харварду стекао звање доктора правних наука. Након дипломирања радио је краће време као адвокатски приправник у породичној адвокатској канцеларији у Бечкереку, чија је архива темељ ове прозне књиге. Био је потом доцент, ванредни и редовни професор на Правном факултету у Новом Саду. Од 1993. године професор је на будимпештанском Средњоевропском универзитету (ЦЕУ) и држи предавања на правним факултетима Емори, Корнел, Беркли, у САД. Објавио је већи број научних радова, првенствено из области међународног приватног права, међународне трговинске арбитраже и мањинских права. Редовни је члан Српске академије наука и уметности. Заступао је Србију (раније СРЈ и СЦГ) пред Међународним судом правде у Хагу. Прве радове из области лепе књижевности објавио је у часопису Új Symposion. Од покретања часописа (1965) био је његов уредник, од 1969. до 1971. године одговорни уредник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)