“ОХРИДСКА ЛЕГЕНДА“ ПРЕМИЈЕРНО: У Српском народном позоришту представа чувеног балета Стевана Христића

Ј.С.

25. 10. 2021. у 18:45

БАЛЕТ Српског народног позоришта у Новом Саду приводи крају пробе балета „Охридска легенда“, најпопуларнијег и најпознатијег музичко-сценског дела српске уметничке музике и Стевана Христића (1885- 1958) које ће премијерно бити изведено у суботу, 30. октобра на сцени „Јован Ђорђевић“ у 19.00 часова.

“ОХРИДСКА ЛЕГЕНДА“ ПРЕМИЈЕРНО: У Српском народном позоришту представа чувеног балета Стевана Христића

Фото: Срђан Дорошки

За либрето Христићу је послужила народна легенда о девојци, турској робињи, која се чудесно спасава, претварајући се у голубицу и тако лети у слободу. У подели су прваци, солисти и ансамбл Балета, уз учешће Хора и Оркестра Опере СНП-а.

Кореограф и редитељ је Владимир Логунов, гост из Београда.

Фото: Срђан Дорошки

Диригент је Александар Којић, сценограф Саша Сенковић, костимограф Мирјана Стојановић Маурич, дизајнер светла Марко Радановић.

Христићева „Охридска легенда“ је први српски и у неким елементима непревазиђени национални балет, дело које прожимају мелодије чувених и толико вољених напева „Пушчи ме“ и „Биљана платно белеше“, а за музику света вила и русалки нашао је прави музички језик за свет бајки, користивши све тековине позног романтизма и музичког импресионизма.

Ову представу подржала је Градска управа за културу Града Новог Сада.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

Одлазак Исидоре Жебељан - живот саткан од нота

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)