МАГИЧНА ПРИВЛАЧНОСТ ЧУДЕСНИХ ВИЗИЈА: Прво Бијенале фантастике у првој недељи на Коларцу видело више од 2.000 људи

Миљана Краљ

26. 10. 2021. у 09:11

ПРВО Бијенале фантастике у Србији - фестивал уметности надреалног, магичног, ванпојавног и метафизичког - које се од 18. октобра одвија у две галерије Задужбине Илије Милосављевића Коларца, ликовној и музичкој, само у првој недељи окупило је чак 2.000 посетилаца.

МАГИЧНА ПРИВЛАЧНОСТ ЧУДЕСНИХ ВИЗИЈА: Прво Бијенале фантастике у првој недељи на Коларцу видело више од 2.000 људи

Фото Приватна архива

Овај пионирски пројекат Фондације Михајловић "Феникс", уз изложбу на којој је представљено 36 уметничких дела из домена фантастике (стручни жири их је одабрао на конкусу, на који је пристигло 578 радова) подразумева и разговоре о овом виду изражавања.

До сада су одржани вече са др Оливером Томићем, историчаром уметности, и трибина "Упознајте колекционаре", док је у четвртак планирано предавање "Наследници групе Медиала", а у суботу дружење са добитницима награда Бијенала фантастике.

Фото Приватна архива

Фото Приватна архива

У будућности ће, према речима покровитеља председника Фондације Михајловић "Феникс" Мирослава Михајловића, манифестација изаћи из локалних оквира, повезујући се са другим европским центрима фантастике. У последњих неколико деценија, како у тексту "Фигурација фантастиком узвраћа ударац" подсећа др Оливер Томић, критичари и колекционари подржавају овај визуелни израз који је претходно, дуго био маргинализован.

- Ово Бијенале је једна таква појава која настаје на тлу Србије, у знаку фигурације и фантастике - наглашава Томић.

- Из пепела модерне произвољности која је претендовала на апсолут и, логично, завршила у апсурду, у пуном сјају поново се диже богати дијапазон посебности које теже универзалном, кроз фигурацију и фантастику. Јер, крајње је време да се са појма лепоте скине лудачка кошуља царевог новог одела, а реч уметност врати умећу, вештини да се та лепота представи. На издисају је центрифугални "прогрес" усамљених и уображених монада ка таштом ништавилу. Насупрот томе, аутентични сликари као непоновљиве личности, сваки са своје уникалне позиције, упутили су се ка скоро заборављеном Центру, који је одувек био, јесте и биће у векове векова.

Права фантастика није ескапизам, нити бекство од стварности, тврди Томић:

- Она не проистиче из пуког незадовољства манифестованим светом, него је резултат другачијег виђења тог света. При томе, манифестацију не чини само спољашња, физичка реалност у којој се човек рађа, ствара и умире, него и она унутрашња, психичка. У дубинама и ширинама уметничке душе заиста постоје места, бића и ствари који богатством далеко превазилазе све што се може видети и срести у грубој појавности. Од стилова и праваца новијег времена ту ризницу су истраживали симболизам, метафизичко сликарство и надреализам, а њима се могу придружити и неки експресионисти. На домаћој сцени, у области фантастике упутили су се како појединци, Милена Павловић-Барили, на пример, тако и група Медиала. Стога се може рећи да савремена фантастичка фигурација има богато и разноврсно залеђе, а ако се у њега укључе древне епохе, минуле цивилизације и ваневропске културе, тај извор инспирације постаје практично неисцрпан - закључује историчар уметности.

Фото Приватна архива

Јалету награда за животно дело

НАГРАДА за животно дело додељена је сликару и професору - Љубодрагу Јанковићу Јалету, за вишедеценијску успешну и плодоносну уметничку и педагошку каријеру.

Одлуком жирија "Гран при" припао је професору Жељку Ђуровићу за дело "Златокрила", а награда "Перспективе", за најбољег младог ствараоца, Вељку Ваљаревићу, за слику "Пад". Откупне награде су добили Јасна Опавски и Ђорђе Савић.

Фото Приватна архива

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)