НЕМА САЈМА - ИМА ДОБРИХ КЊИГА: Издавачи се потрудили да читаоцима надоместе изостанак омиљене феште писане речи

В. Н.

26. 10. 2021. у 11:46

У ОВЕ дане сви путеви читалаца водили су ка београдском Сајму књига, али је пандемија ковида по други пут књигољупце лишила омиљеног празника.

НЕМА САЈМА -  ИМА ДОБРИХ КЊИГА: Издавачи се потрудили да читаоцима надоместе изостанак омиљене феште писане речи

Илустрација Тошо Борковић

Ипак, издавачке куће су се потрдиле да, у време резервисано за сајамску фешту, понуде обиље нових и атрактивних наслова, због којих ваља обићи књижаре. Поготову што се издања нуде са попустима од 10 до 30 одсто.

Из продукције "Лагуне" издваја се роман "Ми против вас" Фредрика Бакмана, који је последњих година успео да зачара и стране и наше читаоце. Ова књига посвећена је мукама и радостима, малим и великим причама о оданости, пријатељству и искушењима у малој средини. Из серијала "Седам сестара" Лусинде Рајли стигао је седми наставак "Изгубљена сестра". Међу домаћим ауторима издвајају се роман "Усамљеност мањине" Ивана Ивањија, "Шпанска чизма" Владимира Копицла" и "Туђи живот" Милана Јовановића.

Фото Промо

Фото Промо

Фото Промо

Фото Промо

Фото Промо

Фото Промо

Из пера мајстора историјских заплета Матеа Струкула стигао је роман "Седам династија", прича из 15. века о седам породица и седам владара у Италији, растрзаним ратовима, интригама и издајама. Издавач "Вулкан" објавио је и "Доба лептира" Хулије Алварез, истиниту причу о четири сестре Мирабел које су биле симбол пркоса и наде у Доминиканској Републици у време немилосрдне диктатуре. Из пера Поле Хокинс, ауторке чувене "Девојке из воза" стигао је трилер "Тиха ватра гори".

Уз трећи роман "Вајни свете, где си" Сали Руни, која је проглашена ирским књижевним чудом, "Геопоетика" је објавила роман "Остани ако можеш, иди ако мораш", дебитантско остварење норвешке књижевнице Хелге Флатланд, који говори о проблемима одрастања и одласцима младих људи из Норвешке у рат у Авганистану. Поводом 30-годишњице трагичне смрти Милана Милишића (1941-1991) објављена је његова књига есеја "Отоци", кључно дело у стваралаштву овог књижевника, драмског писца и преводиоца. Читаоце би могла да заинтересује и књига "Или да се спасу сви, или нико" Веронике Верген, својеврсна псећа историја човечанства, чији су главни јунаци знаменити пси, од Блонди, Хитлерове мезимице до Пиријевих хаскија и мопса, миљеника Марије Антоане.

Из продукције СКЗ, управник Душко Бабић издваја књиге из знаменитог "Плавог кола", 113. по реду. У њему су објављена "Књига о Мирослављевом јеванђељу", избор студија о знаменитом споменику средњовековне књижевности, студија "Природа у веровању и предању нашег народа" знаменитог етнолога Тихомира Р. Ђорђевића, као и "Мит и религија у Срба".

Поводом шест деценија од када је Иво Андрић добио Нобелову награду, "Вукотић Медиа" објавила је "Шетњу са Андрићем", Радована Поповића, Аутор и добар познаник славног писца води читаоце Андрићевим стазама. Тај дуги пут, препун обрта, драма, дипломатских намештења, литерарних узлета, све до Нобелове награде, није само Андрићев - он је, у многоме, пут, живот, историја народа који живе на овом трустном тлу.

Књига "Милена Павловић Барили: Живот и дело" Миодрага Б. Протића доноси причу о животу чувене сликарке, откривајући уметницу крајње оригиналности. "Службени гласник" је објавио и књигу "Дани које ћу памтити - Дружење са Џоном Леноном и Јоко Оно" у којој је Џонатан Кот дао један од најупечатљивијих и најемотивнијих портрета о пару који је мењао свет, као и студију Mussolini Ante Portas Милана Ристовића о италијанском фашизму и југословенским суседима.

У новом колу едиције "Србија 1914-1918", "Прометеј" је објавио још четири књиге, од којих у овој кући посебно издвајају дело немачког историчара Хермана Вендела, "Борба Југословена за слободу и јединство". Од капиталних подухвата ове куће издваја се фототипско двотомно дело Захарија Стефановића Орфелина "Историја о животу и славним делима владара Петра Првог", први пут штампано у Венецији. Сматра се да је то најлепша српска књига штампана у 18. веку, а по многима и свих времена.

Еко трилер "Менгеов зоо-врт" Герта Нигорсхауга продат је у Норвешкој у више од 400.000 примерака и изабран за најбољи роман у тој земљи у последњих 100 година. Књигу је објавила кућа "Дерета", која је читаоцима понудила и "Стварни живот Себастијана Најта" Владимира Набокова, написан 1941, а сада први пут на српском језику, дело које многи стручњаци сматрају претходницом постмодернизма у књижевности. У књижарама је и нова књига кратке прозе Игора Маројевића "Све за лепоту", интригантни бревијар о тежњи за љубављу, уметношћу, еротиком.

Приче о љубави, страху, пролазности, смрти и пријатељству чине нову књигу "О телу душе" руске списатељице, светског реномеа Људмиле Улицке. Уз ову књигу, "Архипелаг" је објавио и збирку есеја "Анђели на жици за веш" Чарлса Симића, великог америчког песника српског порекла. Симић говори о детињству и одрастању, Београду и Америци, америчкој и српској прози, о књижевности и стварности. Уз низ познатих страних писаца, пише и о поезији Новице Тадића и Радмиле Лазић. Пажњу читалаца свакако заслужује и "Карбид", роман Андриј Љувке.

У књизи се приповеда о групи људи из једног пограничког украјинског места, који планирају да прокопају тунел до ЕУ.

Књига "Шта филозофи знају и шта се од њих може научити" веома цењеног немачког филозофа Херберта Шнеделбаха, представља одличан увод у филозофију и разне филозофске правце. Дело је објавио "Албатрос плус", као и "Кључ од Косова" Бошка Сувајџића који се бави темом Косова у српској књижевности, као и роман о одрастању "Изгладнело срце" данског писца Карена Фаструпа.

У позадини новог романа Миодрага Кајтеза "Стална поставка", у издању "Агоре" су ратне деведесете и плејбојевска попришта, као и тајни живот града налик месту у коме је писац рођен. Пред таквим кулисама промичу јунаци као утекли са шекспировских и античких позорница, каже, за "Новости", уредник Ненад Шапоња. Из продукције ове куће издваја се и "Девето оделење" Пејамија Сафе, турског писца које је у овој земљи оцењено као ремек-дело. Под насловом "Бања и последње приче" изашла је књига Јовице Аћина. Реч је о одблесцима наше свакодневице, понекад мучне, понекад и смешне, подједнако реалне и фантастичне.

Роман "Ем" Ким Туи доноси причу о вијетнамском рату и у њему проживљеним страхотама. Ауторка указује на неопозиву важност људскости и стварање нити које нас спајају. Књигу је објавио "Клио", који је читаоцима понудио и "Фрагменте времена" Џона Банвила, добитника Букерове награде. Овога пута, познати писац оживљава успомене на даблинске догађаје, смештене на међи стварног и измишљеног. Пажњу привлачи и "Доба надзорног капитализма" Шошане Зубоф, харвардске професорке која говори о настанку потпуно новог облика капитализма за који лични подаци постају најскупља роба, а технологија основно средство њиховог прикупљања.

Агата и Кокошка

МЛАДА издавачка кућа "Блум" објавила је роман "Меланхолија" Јуна Фосеа, једног од најграђиванијих живих писаца, у коме је тематизована трагична судбина Лаша Хертердига, чувеног норвешког пејзажисте из 19. века. Пажњу заслужује и "Двоструки портрет" шведске ауторке Агнете Плеијел, који говори о сусрету чувеног сликара Оскара Кокошке и краљице крими романа Агате Кристи, као и "Турчин шахиста", роман Александра Шурбатовића, базиран на истинитим догађајима с краја 18. века када је аустроугарски инжењер Фон Кемпеленд конструисао први шаховски аутомат.

Дружење и учење

"КРЕАТИВНИ центар" за тинејџере је припремио роман "Све што нисам очекивала" Драгане Младеновић. Реч је о наставку књиге "Све што нисам желала", која је недавно освојила "Доситејево перо". Ламија Бегагић у књизи "22 двостиха о двоношцима" позива најмлађе читаоце на дружење, али и на промишљање о неким важним темама. У приручнику "Учим да боље учим" старији основци ће пронаћи одговоре на важна питања, као што су како побољшати памћење, радити домаће задатке без стреса, како организовати време да га остане довољно и за игру...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)