ЛЕКОВИТИ ПОГЛЕД У ОСВИТ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ: Александар Цветковић о разлозима због којих сликарство није мртво и поукама грчких митова

М. КРАЉ

25. 10. 2021. у 11:31

ЖИВИМО у неком новом добу које се не осврће на традицију. Разочаран сам. Млади готово да уопште више не сликају. Баве се концептуалном уметношћу, перформансима, проширеним медијима, фотографијом...

ЛЕКОВИТИ ПОГЛЕД У ОСВИТ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ: Александар Цветковић о разлозима због којих сликарство није мртво и поукама грчких митова

Александар Цветковић / Фото З. Јовановић

Али, за једног од наших најугеднијих ликовних уметника, Александра Цветковића, који ово прича за "Новости" - сликарство није мртво! То је недавно и доказао у два београдска изложбена простора, Галерији УЛУС-а и "Дар Мару", у којима је публику повео на "ескапистичко крстарење Одисејевом барком", како то пише у каталогу поставке "Алегорија на грчке митове".

- Најсрећнији сам за штафелајем, или када одем код неког колеге у атеље, а тамо мирише венецијански терпентин - наставља саговрник. - То је као кад уђеш у цркву, па замирише миро. Надам се да ће се и код нас млади уметници, који углавном прате оно што се дешава на глобалној сцени, вратити платну и штафелају. Недавно, када сам био у Њујорку, посетио сам један простор у коме ради седам младих Американаца, који су "распалили" огромне формате. Сликају као некада.

Немогуће је, сматра Цветковић, одлучити да више не постоје класичне дисциплине, велики романи, класична музика...

- Да ли то значи да би сад сви требало да репујемо - пита се уметник. - Не иде то.

Полазећи од мисли Мадлен Ленгл, коју цитира у каталогу - "Кад изгубимо митове губимо своје место у универзуму", Цветковић последњих десет година, на свој сведени, знаковни ликовни језик, преводи приче из античке Грчке.

- Кад се човек томе препусти, ту нема назад, то је као река без повратка - објашњава аутор који ће ускоро и у крагујевачком Народном музеју представити дела из овог циклуса. - Када гледам кроз шта тренутно пролази цивилизација, чини ми се да се ништа није променило. Грчка митологија бременита је трагедијом, а и нама се, на глобалном нивоу, дешавају велика страдања. Често ме онерасположи што ту ништа не могу да помогнем, па окренем главу штафелају и стварам.

Бави се тако Цветковић Хефестом, падом Персофоне, потрагом за Златним руном, Хесперидиним вртом јабука, путем за Минојски врт, Тројом, Минотауром, митом о Сизифу, Тезејевим једрима... Али и причама са срећним крајем, какав је Одисејев повратак Пенелопи, на Итаку. Поглед упире ка освиту цивилизације из кога је све поникло: астрономија, филозофија, књижевност, позориште.

- Једино ме још чуди, како су, када су именовали сазвежђа и међу звезде стављали велике јунаке и краљеве, спајали на небу те милионе тачкица - прича уметник, који је направио сопствени астрономски атлас, дајући имена сазвежђима по својим великим савременицима, попут џез пијанисте Телеонијуса Монка.

СТАРИ РОКЕР

САДА је у моди нека друга музика, а ја сам стари рокер, из шездесетих, седамдесетих - признаје саговорник. - Још имам бенд и свирамо искључиво блуз и амерички рокенрол. Због короне смо направили паузу, али смо наступали по београдским клубовима. Мени је то прва љубав, јер сам прво почето да свирам, па тек онда да сликам.

ЗДРАВЉЕ И ЕТИКА

ПОСЛЕ повратка из Њујорка, где је живео десет година, Цветковић је отишао да живи у Делиблатску пешчару.

- Напустио сам урбане зоне, којих сам се заситио, и побегао у шуму. Тамо имам велики атеље, свој мир, музику, чист ваздух, домаћу храну, један мини зоолошки врт у коме свашта чувам... У глобалном смислу, човек се много удаљио од природе, а нема нам опстанка ако не водимо рачуна о нашим планинама, али и градским парковима. Морамо да их чувамо, зарад здравља и етике.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОРОДИЧНИ ОДМОР У ПРАВОМ СМИСЛУ: Базени, добра плажа, разноврсне анимације, укусна и разноврсна храна, шта више пожелети