ХТЕЛА БИХ ДА СЛИКА СТИГНЕ ДО НОВАКА: Супруга Милоша Шобајића Маја Искјердо, пола године од његове смрти; о легату на Топличином венцу

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

24. 10. 2021. у 14:00

ВЕЛИКОМ српском сликару Милошу Шобајићу данас ће породица дати шестомесечни помен. Тим поводом, за "Новости", његова супруга Маја Искјердо истиче да је сваки дан без Милоша тежак:

ХТЕЛА БИХ ДА СЛИКА СТИГНЕ ДО НОВАКА: Супруга Милоша Шобајића Маја Искјердо, пола године од његове смрти; о легату на Топличином венцу

Фото приватна архива

- Последњих месеци покушавам да спроведем у дело неке од његових недовршених пројеката, и то ми помаже да пребродим ову ситуацију - каже Искјердова.

Тако је, пре неколико дана, у Народном позоришту Тимочке Крајине у Зајечару представила Милошеву драму "Вецин циркус" у чијем је стварању и сама учествовала. Јер, Милош је био свестран уметник. У протеклих шест месеци одржана је и Шобајићева постхумна изложба на Косову и Метохији у Грачаници и у легату Милића од Мачве у Крушевцу на годишњицу града.

Један од највећих пројеката који је Милош Шобајић започео за живота, који је изненада, у његовој пуној стваралачкој снази, прекинула корона, јесте и отварање Легата на Топличином венцу. Супруга Маја наглашава да управо почиње да се ради реконструкција целог простора у коме је предвиђено да се отвори Милошев легат.

- Музеј ће се звати "Модерна сцена Милоша Шобајића", по његовој идеји и постојаће у оквиру Музеја града Београда - открива нам сликарева супруга.

Маја Искјердо наглашава да је Шобајић за легат одредио двадесетак слика и скулптура.

Ђоковић на издању књиге "Новости"

- Хтела бих да легату дам и нешто од онога што ће мени припасти у породичној расподели. Његова жеља је била да слике нису за продају, осим из неке велике нужде, и да треба да постоје због легата - истиче наша саговорница.

Међу делима која се тренутно налазе у депоу је и слика са насловне стране за књигу о српском тенисеру Новаку Ђоковићу у издању "Новости". На питање шта ће бити с њом, Маја Искјердо одговара:

- Волела бих да припадне Новаку Ђоковићу!

Уз отварање легата, у плану су и многи други пројекти, изложбе, промоције, књиге. Тако ће наставити и да траје прича о великом Милошу Шобајићу.

- Смрт није оно што мислимо. Верујемо да управљамо судбином. Али, конци нису у нашим рукама - закључује Маја Искјердо.

ИЗ МАЈИНЕ БЕЛЕЖНИЦЕ: НАШЕ КАМЕНЕ КУЋЕ САДА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ

ОВОГ лета 2021. заврших у селу Шобајићи, надомак Острога и то баш на дан Преображења. Тај мистични дан када се мења гора, шума, најављује хладније време. Дан када се према православљу божанска природа Исусова по први пут учини видљивом. Август деветнаести. Село су настанили Срби, после Косовске битке, кад је Бели Павле дошао у овај кршни предео, препун нара и коприве, поставши родоначелник Бјелопавлића.

Милош ми је са поносом причао о селу из ког се могу у сутон видети снажни џинови који круже надмоћним Острогом, остављајући посматрача окамењеним баш као што показује и пејзаж овог чудноватог простора. Планирали смо да ту, са погледом на крш и џинове, подигнемо нашу малу, камену, породичну кућу. Не већу од тридесет квадрата, са зеленим, огромним вратима. Сасвим довољну за нас двоје и нашег пса Панту, али и за оне који би повремено свраћали. Милош је ту замишљао како нам у госте долази његова мајка Мира, али и они који су увелико прешли реку смрти, као што је његов прадеда-стриц, велики песник и окултиста Максим Шобајић, и његова вољена бака Василија.

Куће вероватно никада неће бити, али зато Милошев цртеж наше куће и окућнице и даље стоји на нашем радном столу у Београду. Отишла сам да видим и железничку станицу о којој ми је мој Милош говорио, која је упропашћена сада, али у непосредној близини подигнута је нова на којој латиничким словима пише: Шобајићи.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)