БАНКЕТ СРЕЋЕ И ДОБРИХ НАМЕРА: Никола Жигон на Сењаку синоћ представио изложбу "Осмех се вратио у град"

М. КРАЉ

22. 10. 2021. у 11:45

СЛИКАР Никола Жигон, после вишегодишње паузе током које је живео и стварао у иностранству, синоћ се, изложбом радова, под именом "Осмех се вратио у град", вратио на мапу београдских културних и уметничких збивања.

БАНКЕТ СРЕЋЕ И ДОБРИХ НАМЕРА: Никола Жигон на Сењаку синоћ представио изложбу Осмех се вратио у град

"Пупак света - Ртањ", Фото Приватна архива

Представио је своја најновија дела започета у Минхену, а завршена у атељеу, у кући на Сењаку. Ту су и изложена, у Кући уметности "Жигон", овом приватном простору, коју су за јавност претходно отворили недавном поставком дела његове животне сапутнице, визуелне уметнице Јалене Кршић.

Тема циклуса је, како је уочи синоћног отварања открио "Новостима", потпуно лична. Реч је о скупу интимних размишљања, која се ни на који начин не додирују са ситуацијом у којој се сви налазимо. Делима, међу којима је двадесетак акрила на платну, свих димензија, од готово минијатурних до огромних формата, посетиоце уводи у сопствени свет и пред њих поставља својеврсно огледало душе.

- Слике на овој изложби, настале су као резултат моје дубоке спознаје, универзалне, свепрожимајуће енергије, животне силе - објашњава уметник.

АУТОР Никола Жигон, Фото Н. Кршић

- Много текстова написано је о ликовности, поетици, истраживањима, у мојим делима од стране ликовних критичара, историчара уметности, колега уметника, писаца. Веома сам захвалан свима.

Овом изложбом, одлучио је да се обрати лично, да у овом садашњем тренутку, док се гледалац налази испред његове слике, да у њој пронађе душу, осети животну силу у свом крвотоку и да јој се препусти:

- Та животна сила, носи интелигенцију свега што живи, шифру свега што се рађа и развија, носи склад и хармонију - наставља саговорник.

"Пулс једне радости", Фото Приватна архива

- Она је та која обнавља, она побеђује увек и засвагда. Свест да је то истина, измамљује осмех, отвара срце и дарује радост сваком бићу ове планете. У овим сликама, не указујем, не провоцирам, не постављам питања ни о једној друштвеној појави, систему, ниједном архетипу, ни о каквој околности.

Осим оптимизма у имену целе изложбе - "Осмех се вратио у град", и појединачна дела у својим називима носе исто расположење - "Улица добрих намера", "Банкет среће", "Дозвола за леп дан"...

- Овај пут, не дајем простор интелектуализму, јер је моја намера да широм отворим информационо поље свести о тој енергији, а знам, били је свесни или не, да она дејствује и надилази све деструкције - закључује уметник, додајући да будућем посматрачу његових слика нуди и подсећање на лагано љуљушкање у миру и спокоју, на трептаје радости, али се радује и да види њихове осмехе.

Уметничка породица

РОЂЕН у Љубљани 1958. Никола Жигон потиче из уметничке породице - отац Стево био је глумац и редитељ, мајка Јелена глумица, а исту професију одабрала је и његова млађа сестра Ивана. Дипломирао је сликарство на ФЛУ у Београду, у класи Моме Антоновића.

Бавио се цртежом (сматра га најважнијом ликовном дисциплином), видео-артом, инсталацијом, а у новом миленијуму посебно се посветио сликарству. Био је директор Галерије "Прогрес", излагао је у Паризу, Београду, Минхену, Тивту, Нишу. Више од 300 радова Николе Жигона налази се у приватним колекцијама, широм Европе и Америке, а дела му се налазе и у сталној поставци музеја Wruthу у Минхену.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)