МУЗИЧКА МИГРАЦИЈА У ЛЕПШЕ СВЕТОВЕ: Вечерас су у Синагоги отворене 41. Новосадске музичке свечаности

С.БАЈИЋ

21. 10. 2021. у 23:20

КОНЦЕРТОМ Војвођанског симфонијског оркестра у Синагоги, под диригентским вођством Александра Марковића, и са солистом на виолини Романом Симовићем, вечерас су почеле 41. Новосадске музичке свечаности, које ће наредних дана, до 28. октобра, публици понудити осам врхунских програма стилски различите уметничке музике.

МУЗИЧКА МИГРАЦИЈА У ЛЕПШЕ СВЕТОВЕ: Вечерас су у Синагоги отворене 41. Новосадске музичке свечаности

Фото: С. Бајић

Програм овогодишњег Номуса, који се одржава у организацији Музичке омладине Новог Сада, под покровитељством Града Новог Сада, представља занимљив спој уметничке, етно и кросовер музике, уз звуке и фламенка, у извођењу солиста и ансамбала из Италије, Шпаније, Русије, Јерменије, Велике Британије, Аустрије и наше земље.

Манифестацију је отворио Далибор Рожић, члан Градског већа за културу који је нагласио да је упркос пандемији корона вируса, НОМУС задржао квалитет и међународни карактер.

- Новосадске музичке свечаности више од четири деценије представљају празник музике у Новом Саду. Радост сусрета публике са најбољим уметницима данашње светске музичке сцене и откривање нових, другачијих форми опипљива је и то је, поред квалитетног програма, оно што Фестивал чини посебним и што га сврстава у ред најзначајнијих културних догађаја у нашој земљи. Поносни смо на НОМУС и захвални Музичкој омладини што уз различите изазове, већ деценијама чува и негује праве културне вредности у Новом Саду.  Као што овогодишњи мото Фестивала сугерише, у наш град, на НОМУС долазе врхунски музичари из целог света, а захваљујући музици коју стварају, сви заједно мигрирамо у неке лепше светове, где само уметност може да нас одведе - ирекао је Рожић.

Фото: С. Бајић

У оквиру 41. издања Новосадских музичких свечаности које се реализују под слоганом „Миграције“ наступиће реномирани солисти и ансамбли, а поводом обележавања 230 година од смрти Волфганга Амадеуса Моцарта, биће изведена различита дела из опуса тог највећег музичког генија свих времена.

Друго вече, у петак, 22 . октобра, биће у знаку Винченца Капецута, некадашњег солисте Енглеског националног балета, који је у међувремену изградио и више него респектабилну певачку каријеру. Контратенор Капецуто у Нови Сад долази са својим ансамблом „Соквадро италиано“ и пројектом „Мигрантска музика”, у складу с овогодишњим тематским оквиром Номуса и слоганом „Миграције“, чији се путеви и трагови отискују и у музици. У овом пројекту Капецуто је обухватио традиционалне песме Сефарда, Грка, Корзиканаца и Наполитанаца, становника Сардиније, регије Апулије, Каталоније, као и композиција Монтевердија и Франческа Кавалија.

Јерменски састав „Нагаш“ ће се Новосађанима представити с „ворлд мјузик“ пројектом „Песме изгнанства” америчког композитора и пијанисте Џона Ходијана. Ово дело је компоновано на средњовековне текстове јерменског песника и свештеника Нагаша, који је био присиљен на изгнанство дуги низ година.

Трупа „Барселона фламенко балет“, састављена од осам плесача и седам музичара и певача, на Номусу ће учествовати са својом најновијом продукцијом под називом „Луксуриа – Фламенко најтс“. Овај музичко-сценски спектакл биће изведен на сцени Српског народног позоришта, док ће сви остали концерти бити одржани у Синагоги.

На овогодишњем Номусу ћемо слушати и концерт Моцартове камерне музике, у извођењу пијанисткиње Рите Кинке, обоисткиње Сање Ромић, хорнисте Николе Ћирића, фаготисте Немање Михаиловића, кларинетисте Александра Тасића, виолинисткиње Јелене Драгнић, виолисте Бориса Брезовца, и виолончелисте Александра Латковића.

Најављен као једна од највећих звезда овогодишњег фестивала, на овогодишњем Номусу ће учествовати и руски виолински виртуоз Дмитриј Синковски, такође и диригент и певач, који ће са својим ансамблом „Ла воће струментале“ представити програм „Ниси доминус”, који обухвата дела Телемана, Баха и Вивалдија. Наступиће и аустријски ансамбл „Бечка камерна симфонија“(„Винеркамерсимфоние“), са солистима Тијаном Андрејић Тењи, клавир, и саксофонистом Марком Џомбом.

У завршници Номуса очекује нас још један концерт посвећен Моцарту, на којем ће бити изведен његов чувени Реквијем у д-молу, као и нумера „Аве верум корпус“ у Д-дуру. Уз Симфонијски оркестар и хор Радио-телевизије Србије, под управом маестра Бојана Суђића, као солисти ће наступити сопран Анета Илић, мецосопран Вишња Радосав, тенор Стеван Каранац и баритон Небојша Бабић. Овим ће делом наш угледни фестивал уметничке музике, који већ деценијама уназад успешно организује Музичка омладина Новог Сада, обележити 230. годишњицу смрти славног Моцарта, и тиме заокружити и затворити овогодишњи Номус.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: ОВДЕ СУ ХОДАЛИ СКОРО СВИ РИМСКИ ИМПЕРАТОРИ: Виминацијум, ако нисте, обавезно посетите

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)