СУРОВО РЕАЛНА ИГРА: Феномен серије Squid Game са Нетфликса

Јл. Б.

23. 10. 2021. у 10:38

СВЕТ не престаје да прича о контроверзној дистопијској драми Squid Game (у дословном преводу "Игра лигњи") ни после месец дана од објављивања на стриминг платформи Нетфликс.

СУРОВО РЕАЛНА ИГРА: Феномен серије Squid Game са Нетфликса

Фото IMDb

Око 132 милиона људи је према најновијим подацима гледало бар два минута серије, чиме је оборен рекорд "Бриџертона" који је на дебију стигао у 82 милиона домова. Squid Game је истовремено постала хит у чак 90 земаља и уједно је прва ТВ серија из Јужне Кореје која је покорила и Велику Британију и Америку. Продукција је коштала 21,4 милиона долара, а Нетфликс процењује да ће приход бити близу невероватних 900 милиона долара.

Ако ваш стомак може да поднесе прву епизоду, пише критичар "Гардијана", чека вас фантастичан хорор-трилер. Концепт је прилично узнемирујућ - 456 маргинализованих људи, у дуговима до гуше, надмеће се у дечјим играма. Победници овог ријалити програма могу да освоје вишемилионску новчану награду. Губитници остају без живота. Главни јунаци су Сонг Ги-Хун, зависник од коцке, али човек доброг срца, и његов пријатељ из детињства Чо Санг-Ву, осрамоћени банкар који бежи од полиције. Ту је и жена џепарош Ганг Се-Бјок, избеглица из Северне Кореје, која покушава да и остале чланове породице доведе у Јужну Кореју.

Иако редитељ и сценариста Хванг Донг-Хјук у девет епизода наоко није казао ништа ново о сиромаштву и борби за опстанак, његова прича гледа се у даху и неверици. Дилема "Да ли бисте издали пријатеља како бисте избегли смрт?" прогања гледаоце.

Успех Squid Game доказује све већи утицај Јужне Кореје на светску поп културу, после Оскаром награђеног филма "Паразит" и глобалне популарности музичког састава БТС. Серија критикује врло реалне класне разлике у корејском друштву, којима се бавио и "Паразит", али за разлику од популарних филмова "Игре глади" радња није смештена у будућност.

На идеју за Squid Game Хванг је дошао још 2008, када се и сам суочавао са финансијским проблемима, а првобитан план је био да направи филм. Читаву годину писао је сценарио који су све продукције одбиле, али је 2019. Нетфликс прихватио да сними серију. Будући да је постигла сензацију, сви се питају хоће ли бити наставка.

- Прилично је заморно размишљати о томе. Али ако бих се упустио у то, сигурно не бих поново радио сам. Ангажовао бих друге сценаристе и желео бих да у пројекат буде укључено више искусних редитеља. Не искључујем ту могућност, али не очекујте ускоро другу сезону - рекао је Хванг за "Варајети".

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)