ИЗЛОЖБА О АРХИТЕКТИ БРАНКУ ПЕШИЋУ: "Отисци градитеља" у Установи културе "Пароброд"

В.В.С.

18. 10. 2021. у 16:08

ИЗЛОЖБА "Отисци градитеља" о архитекти Бранку Пешићу,отвара се у петак, 22. октобра, у Установи културе "Пароброд", а отвориће је Никола Кусовац, историчар уметности и ликовни критичар.

ИЗЛОЖБА О АРХИТЕКТИ БРАНКУ ПЕШИЋУ: Отисци градитеља у Установи културе Пароброд

УК "Пароброд"

Aрхитектa Бранкo Пешић оставио је за собом обимно и сложено градитељско дело на различитим пољима архитектонског стваралаштва. Уз вишедеценијску педагошку делатност професора Грађевинског факултета (1951-1986), успешно и ефикасно je водио изузетно компликоване грађевинске пројекте, као што су изградња тада највише грађевине на Балкану, Палате Београд, висине преко сто метара (1974), као и још већи и захтевнији подухват, наставак градње Храма Светог Саве, педесет година после започетих радова.

Од његових многобројних реализованих пројеката велики део опуса посветио је изложбеној и сајамској архитектури. На архитектонским конкурсима добио је преко двадесет награда. Међу остварењима су му и тридесетак црквених објеката и конака међу којима се истиче црква Св. Петке на Чукаричкој падини.

На изложби ће бити приказан његов стваралачки опус уз потпуно личне утиске и запажања забележене у аутобиографским записима "Сећања", у којима нас води кроз свој живот и рад кроз мозаик историјских, личних и пословних изазова.

Ауторски тим изложбе представљају Марија Андрејевић, Ана Петровић и Марија Павловић. Изложба је отворена до 5. новембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)