ОТАЏБИНА ЈЕ ВРЕДНА ГЛАВЕ: Нови роман Жељка Пржуља "Лов на Мирослављево јеванђеље"

Д.И.В

18. 10. 2021. у 14:35

САМО два месеца Другог светског рата стало је у прву од четири књиге новог обимног романа Жељка Пржуља "Лов на Мирослављево јеванђеље".

ОТАЏБИНА ЈЕ ВРЕДНА ГЛАВЕ: Нови роман Жељка Пржуља Лов на Мирослављево јеванђеље

Фото В. Данилов

Најчитанији савремени аутор из РС у новом делу своје јунаке, потомке и наследнике породица Видежа и Вујичић из његове ратне књижевне саге "Рука анђела" из Великог рата, баца у вртлоге мартовских догађаја 1941. у Краљевини Југославији, све до мајског изласка пуковника Драже Михаиловића на Равну Гору.

На страницама се смењују заборављени историјски ликови попут Угљеше Поповића, начелника Војнеобавештајне службе краљевине, Миодрага Палошевића, команданта Првог јуришног четничког одреда, пилоти Шестог ловачког пука или подморничари са "Небојше" који уз књижевне ликове Жељка Пржуља путују путевима и странпутицама српске историје.

Као и сви Пржуљеви романи и овај је пун акције, крвав и тужан, пун истините животне страве да је отаџбина вредна главе.

Фото Новости

Страдање је залог вечитог постојања, кроз странице књиге примерима говоре поручник бојног брода Мирослав Берић и његова посада монитора Драва. Ту су судбине Спасића и Машере са потопљеног разарача "Загреб", капетан пилот Милош Жунић који у једном дану три пута узлеће у ројеве немачких авиона и бива оборен.

- Наша историја је пуна заборављених хероја. Највећи су наравно погинули у свом времену, а њихова места у уџбеницима прошлости су заузели преживели. Живи су учестовали у писању историје тако да на моје књиге гледам као на дуг према скрајнутима - говори Пржуљ.

-Више од 15 година сам скупљао историјску грађу за роман о Другом рату.

На овим просторима кроз историју увек ратују "исти" војници. Они нису чак ни из истих фамилија него из истих породица. И са "наше" и са "њихове" и са треће стране. Ратови на Балкану се никада не завршавају. Туђини који производе несрећу "овде" не престају од када је "нас" и "њих".

Жал над судбином

"ЛОВ на Мирослављево јаванђеље" налази се у највећим књижарама у Србији у издању куће "Филип Вишњић". Ради се о делу које ће заузети место између Пржуљевих књижевних сага "Рука Анђела" и романа "Последњи племићи", односно, "Сами на свијету". Све ове Пржуљеве књиге "тугују" над судбинама српских породица Видеж и Вујичић од Првог светског рата преко Другог светског до Титових ловова на српске националисте и на крају Алијин и Фрањин обрачун са православним комшијима. Својом 18. књигом у две и по деценије колико пише, аутор из Источног Сарајева се сврстао у најпродуктивније писце Републике Српске.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)