"АЛЕКСА ШАНТИЋ" ЗА НЕГРИШОРЦА: У Мостару затворена 102. манифестација посвећена великом поети

Ј. СИМИЋ

18. 10. 2021. у 15:21

ПРЕДСЕДНИКУ Матице српске у Новом Саду проф. др Драгану Станићу који је у свету књижевности познат под псеудонимом Иван Негришорац, на завршној вечери 102. "Шантићевих вечери поезије" у Мостару, уручена је књижевна награда "Алекса Шантић".

АЛЕКСА ШАНТИЋ ЗА НЕГРИШОРЦА: У Мостару затворена 102. манифестација посвећена великом поети

Признање уручено на затварању "Шантићевих вечери поезије" , Фото: СПКД "Просвета" ГО Мостар

Признање му је додељено за књигу "Огледала ока недремана".

Манифестацију културе "Шантићеве вечери поезије", којом се у песниковом родном граду чува сећање на његов лик и дело, организују Српско просветно и културно друштво Просвета - Градски одбор Мостар и Српско певачко и културно-уметничко друштво "Гусле".

Ова награда додељују се сваке три године за најбољу књигу поезије, издату на српском језику и језицима Јужних Словена или за животно дело. Одлуку о овогодишњем добитнику донео је стручни жири у саставу: песник Перо Зубац, песник Ђорђо Сладоје и доцент др Владан Бартула.

Негришорац је истакао да Шантићева присност са читаоцем и животом има одлику непревазиђености те да је огромна част добити такво признање.

- Шантић је песник који нас у разним раздобљима живота уме озарити. Доживљавамо га као деца, а како растемо и сазревамо улазимо у све елегије тужних старачких песама које је изузетно успео сачинити. Има ту тематску ширину која је моћна и која је увек у сагласју са људима који су припадници српске културе уз пуно разумевање свих култура са којима је живео - рекао је лауреат.

Потпредседник Матице српске и дописни члан САНУ проф. др Јован Делић нагласио је да мало који песник долази на "Шантићеве вечери" са више права и разлога од Негришорца.

- Ако су међу доминантним обележјима Шантићевог песништва наглашени патриотизам и хришћански доживљај света, а јесу, онда је тешко наћи савременог песника који би са више разлога примио Шантићеву награду од Ивана Негришорца - рекао је Делић.

Овогодишње 102. издање Шантићевих вечери поезије одржано је од 4. до 16. октобра.

Опевао град

НАКОН што је Негришорцу уручила награду, председница СПКД "Просвета" ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић подсетила је да је ово признање установљено 1968. године, а да га већ годинама додељују "Гусле" и "Просвјета". Она је нагласила да је Шантић на најлепши могући начин опевао и промовисао свој град.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)