ЕКСКЛУЗИВНО - БОРХЕС ЈЕ БИО КАО ДЕТЕ: Исповест удовице чувеног писца амбасадорки Србије

Јела БАЋОВИЋ

16. 10. 2021. у 17:00

ИМАЛА је седам година када се са породицом доселила у Аргентину, из Јапана, где је са пет година научила да пише и чита. Први сусрет са Борхесом је био преко књиге коју је прочитала у осмој години, није је разумела, али је осетила нешто моћно што је стално враћало да је чита.

ЕКСКЛУЗИВНО - БОРХЕС ЈЕ БИО КАО ДЕТЕ: Исповест удовице чувеног писца амбасадорки Србије

Јела Баћовић и Марија Кодама

Веома рано је одлучила да студира књижевност, како каже, случајно је као "гром из ведра неба" срела Борхеса испред једне књижаре и почела да разговара са њим, од тог тренутка је почело њихово дружење, које никада није прекинуто.

На Борхесов предлог да заједно истражују енглеску средњовековну књижевност, њена мајка се није сложила, а отац је кратко рекао да позове писца на ручак. То јој је дало храбрости да се отисне у даљи живот, који и данас води, јер живи као да је Борхес ту, присутан.

О догађајима из живота са Борхесом говори као да су се десили јуче, са много емоција и жеље да приближи његову посебност и генијалност. Можда пре свега да би донекле скинула велики терет који му је стављен од политичких неистомишљеника, а тиме и од једног дела Аргентине, која то следи до данас.

Вероватно многи нису ни разумели његово дело, али он се није ни трудио да га приближи просечном читаоцу и да га учини популарним. Све док није постао познат и признат у Европи и свету, борио се за своје место у књижевним и интелектуалним круговима у својој земљи.

Кодама сматра да је кључну улогу у његовом отварању према свету имала Викторија Окампо, и њихова сарадња у оквиру часописа "Сур", преко које је упознао европске писце и интелектуалце. Борхесов интелектуални и критички допринос развоју аргентинске елите је неизоставан, што није увек ишло упоредо са његовом популарношћу, због тога је његово најприродније место за боравак била библиотека, где је неисцрпно истраживао.

Чувени књижевник и Марија / Фото Profimedia

Занимљиво је да његова лична бибилиотека којом управља Фондација Борхес, има највише књига из области астрономије, математике, физике. Кодама каже да је био као дете, стално трагајући за новим и непознатим, због тога је много волео да путује, па га проблем са видом у томе није омео, а велика подршка му је била она, која га је пратила до краја живота.

Подсећа се, тако, једног путовања на коме им је понуђено да лете у балону, што је Борхес одмах прихватио, био је толико срећан и узбуђен да је дуго после тога препричавао шта је осетио, мада ништа није видео.

Љубав према филму је развила уз Борхеса, гледајући заједно све ново и значајније што се појавило у Аргентини, а што и данас практикује. Омиљени редитељ јој је Бергман. Знајући да је недавно гледала филм "Скупљачи перја", на једној смотри српског филма у Буенос Ајресу, питала сам је за утисак. Веома јој се допао, каже да до сада није видела такав филм о Ромима.

Чувени књижевник и Марија / Фото Profimedia

Фондација коју води је центар свега што је припадало лично Борхесу, што се брижљиво чува и представља јавности. Традиција коју негује је обележавање Борхесовог рођендана, уз присуство пријатеља, јавних личности и поклоника Борхесовог стваралаштва, а ове године је обележено 120 година од његовог рођења.

Иначе, разговор са Маријом Кодамом вођен у резиденцији Србије у Буенос Ајресу, уз чај и сремску штрудлу од ораха, што јој се веома допало.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)