ОЖИВЕЛИ ЛИК НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ: У Чачку ускоро премијера монодраме “Ненаписана писма”

В. И.

06. 10. 2021. у 18:33

НА великој сцени Дома културе у понедељак, 11. октобра, биће премијерно изведена монодрама „Ненаписана писма”, а поводом обележавања 148 година од рођења чувене српске сликарке Надежде Петровић.

ОЖИВЕЛИ ЛИК НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ: У Чачку ускоро премијера монодраме “Ненаписана писма”

Фото: Небојша Бабић

Монодрама у извођењу глумице Вање Милачић један је од пратећих програма изложбе “Златном руком и сребрним српом” Уметничке галерије „Надежда Петровић“ у Чачку, која је у сарадњи са Етнографским музејем у Београду, представила збирку етнографских предмета из Надеждиног париског атељеа.

Инспирисана слојевитом личношћу ове знамените Српкиње, њеним емотивним и уметничким недоумицама, положајем уметника у тадашњој Србији и ондашњим политичким превирањима, Милкица Милетић, књижевница из Чачка је оживела лик Надежде Петровић у свом тексту „Ненаписана писма“, који је за сцену адаптирала и режирала Наташа Радуловић, у продукцији Градског позоришта Чачак у сарадњи са београдском кућом ФАМЕ Солутионс.

Лик Надежде Петровић поверен је Вањи Милачић, глумици Народног Позоришта у Београду.

- Осећам се почаствованом што ми је указано поверење града Чачка и његових грађана, да одиграм богињу њиховог поднебља и да на тај начин уметнички и људски приближим новим генерацијама могућност да сазнају колико је значајна Надежда Петровић била и за њихов садашњи живот и положај. Осим њених високоуметничких сликарских радова, оставила нам је могућност да жене данашњег времена могу слободно да бирају начин на који ће живети – казала је Вања.

Фото: Небојша Бабић

Сценографију је урадила Марија Лукић Схаббy Цхиц Десигн из Чачка, костим Марта Чкоњевић, студенткиња на дизајну и обликовању текстила на универзитету у Љубљани, а оригиналну музику написала је Ана Крстајић, креативни амбасадор националне платформе Србија Ствара, док дизајн потписује Ана Крбањевић дизајнерка из Београда. Инспицијент представе је Сања Мимица.

Представа је реализована уз свесрдну помоћ Града Чачка, Туристичке организације Чачка, Уметничке Галерије „Надежда Петровић“, Националне платформе Србија Ствара и Дома Културе Чачак, који су омогућили бесплатан улазак на представу.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)