НА ТРАГУ ГРЧКИХ МИТОВА: Изложбе сликара Александра Цветковића у две београдске галерије

М. А. К.

06. 10. 2021. у 11:36

У ДВА београдска изложбена простора, у Галерији УЛУС у Кнез Михаиловој, и недалеко одатле у Галерији "Дар мар", у Улици краља Петра, од вечерас ће пред публиком бити дела једног од најеминентнијих српских сликара Александра Цветковића.

НА ТРАГУ ГРЧКИХ  МИТОВА: Изложбе сликара Александра Цветковића у две београдске галерије

УМЕТНИК Александар Цветковић, Фото Немања Мара

Реч је о једној тематској целини названој "Алегорије на грчке митове", с тим што ће у УЛУС-у (где је свечано отварање заказано за 19 часова), бити представљене слике и објекти, а у "Дар мару", радови на папиру.

На поставкама, које ће бити отворене до 17. октобра, Цветковић митолошке приче преводи на сопствени ликовни језик, апстрактан, али оплемењен асоцијативним елементима, одбацујући дескриптивност или покушај нарације, између осталог, пише у каталогу:

- Настојећи да мит сагледа кроз његову поенту или кључни аспект којим се може исказати, он га редукује на једноставну, али увек ефектну ликовну форму, додељујући јој функцију знака кадрог да асоцијативним потенцијалом оствари жељени алегоријски квалитет.

Аутор ових дела, осмишљених да подстакну машту и духовну активност посматрача, сликарство на Академији ликовних уметности у Београду завршио је 1973. а две године потом и постдипломске студије. Већ годинама су му, како каже, за "Новости", грчки митови неисцрпни извор надахнућа:

- Грчки митови су прича без престанка, и када се у њих упустите, онда је то река без повратка - објашњава наш угледни уметник.

- Деценијама сам се том темом бавио прво читајући, а онда сам размишљања пренео и на папир. Оно што сам спознао је да се током векова, када су људска природа и судбина у питању, ништа није мењало. Приче из грчке митологије актуелне су и данас. Ондашње трагедије исте су као и ове садашње. Зато ћу наставити да се бавим истом темом и на будућим изложбама.

"У потрази за златним руном", Фото Немања Мара

Током пет деценија уметничког деловања Аленсандар Цветковић приредио је више од седамдесет самосталних изложби у земљи и свету, и учествовао у селекцијама неколико стотина ликовних манифестација на готово свим континентима.

НАГРАДЕ

ДО сада је Цветковић освојио готово све значајне награде у земљи (два пута прву награду Октобарског салона, Златну палету УЛУС-а, Политикину награду, награде на меморијалима Надежде Петровић у Чачку и Милене Павловић Барили у Пожаревцу...) али и признања у Нирнбергу и Александрији. Дела му се налазе у Народном музеју у Београду, МСУБ, Музеју града Београда, Музеј "Цептер", али и другим значајним музејским и галеријским институцијама у Србији и другим државама бивше Југославије.

Запратите Нпортал на Фејсбук страници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВАКАВ ХОТЕЛ СВИ САЊАМО: Склад са природом преточен у најфинији луксуз