ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ СРПСКОГ АМБАСАДОРА У АТИНИ: "Грчка: Рат за независност, стварање државе и препород нације" у Кули Небојша

Д. Б. М.

28. 09. 2021. у 19:52

КЊИГА " Грчка: рат за независност, стварање државе и препород нације" Душана Спасојевића, српског амбасадора у Атини биће представљена сутра у Кули Небојша, у оквиру Дунав феста. Реч је о заједничком подухвату "Чигоја штампе", Института за новију историју, Института за европске студије и Фондације "Шапер".

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ СРПСКОГ АМБАСАДОРА У АТИНИ: Грчка: Рат за независност, стварање државе и препород нације у Кули Небојша

FOTO: Promo

Књига је настала као плод вишегодишњег преданог рада, који је подразумевао истраживање опсежне архивске грађе и литературе, укључујући и грчку, чији језик аутор говори.

- Срби воле, али не познају Грке - каже проф. др Дарко Танасковић. - Ова књига ће свакако допринети превазилажењу те околности.

 Према његовим речима, Спасојевић нам је "даровао много више од поузданог водича кроз раздобље у коме су створене грчка држава и модерна нација, даровао нам је драгоцено епистемолошко полазиште за озбиљну карактерологију Грка".

На промоцији књиге учествују: Миле Бјелајац, директор Института за новију историју, историчар Милан Ристовић, публициста Бошко Јакшић и аутор.

Околност да је један од носилаца идеје слободе и независности Грчке, Рига од Фере, погубљен у Кули Небојша, тематски је инспирисала овогодишњу едицију фестивала. Дунав фест је прва манифестација у Србији којом се обележава 200. годишњица устанка за независност Грчке (1821- 1830) и која исказује посебну почаст недавно преминулом великом Грку и композитору Микису Теодоракису.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)