ЗАМАХ СЛОБОДЕ: Пред београдском публиком дела са "Сопоћанских виђења", једне од наших најстаријих ликовних колонија

М. Краљ

27. 09. 2021. у 10:33

ЗА четири и по деценије од оснивања колоније "Сопоћанска виђења", једне од три најстарије у Србији, настао је уметнички фонд са око хиљаду дела најзнаменитијих имена југословенске, а потом и српске ликовне сцене.

ЗАМАХ СЛОБОДЕ: Пред београдском публиком дела са Сопоћанских виђења, једне од наших најстаријих ликовних колонија

Архива

У Малој сали Дома Војске Србије, вечерас од 19 часова, београдска публика ће видети део те богате ризнице, тачније дела са прошлогодишњег сазива, јер се према традицији радови представљају годину дана после окупљања уметника око нашег средњовековног манастира под заштитом Унеска, а у организацији Мултимедијалног центра из Новог Пазара.

Селектор 45. Ликовне колоније "Сопоћанска виђења", одржане лани, била је историчарка уметности Оливера Вукотић, која се четврти пут нашла на том задатку.

- Упркос пандемији која је са собом донела бројне недаће, континуирани низ колоније се наставио и прошле године, чиме је потврђен њен виталитет - објашњава Вукотићева, према чијем мишљењу је реч о једној од најзначајнијих смотри ове врсте код нас.

Приликом селекције уметника за прошлогодишњи сазив, један од критеријума био је да буду заступљени ствараоци различитих генерација и ликовних интересовања, додаје историчарка уметности:

- Високи уметнички домети су неупитни јер је реч о уметницима који су изградили аутентичне ликовне изразе, док су млађи аутори на путу да то остваре. Већина учесника је први пут на овој смотри, а аутентичност ликовних афинитета свих актера, резултирала је делима оригиналног ликовног сензибилитета. Концепција колоније подразумева рад у природи, тако да су се ствараоци определили да своје идеје транспонују у медију сликарства, што је ауторима и најблискије јер се генеза њихових ликовних рукописа, као и препознатљивост, темељи управо на сликарској дисциплини.

Приликом сагледавања дела, неопходно је имати у виду и да се колонија одржава у непосредној близини манастира Сопоћани, једног од најзначајнијих бисера српске средњoвековне културе, истиче селекторка.

- Не треба занемарити ни богато културно наслеђе, и преплитање различитих културних и верских модела, што овај регион чини јединственом културно-историјском целином, а амбијент наталожених духовних слојева и природне лепоте су неисцрпно надахнуће и стваралачки покретач... Све су то елементи који су утицали на слободу уметничког израза која је добила пуни замах, и управо је она синтагма за дела настала на прошлогодишњем сазиву "Сопоћанска виђења" - закључује Оливера Вукотић.

УЧЕСНИЦИ И ИЗЛАГАЧИ

ПОСЛЕ београдске, изложбу дела са колоније "Сопоћанска виђења", видеће и публика у Новом Пазару. Поставку чине дела Есме Аломеровић, Анђелке Бојовић, Емине Ганић, Слободана Кајтеза, Мирослава Лазовића, Мухарема Рaдетинца Рафа, Ненада Ристовића и Јелене Шалинић Терзић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)