НАЈБОЉЕ ОД ТЕАТРА: Доделом признања завршено дупло 54/55. издање Битефа

М. Н. М.

26. 09. 2021. у 23:18

ПРЕДСТАВЕ "Опчинио сам те" из Ирана и Белгије и "Цемент Београд" из Србије освојиле су Гран при награде "Мира Траиловић" на дуплом, 54. и 55. издању позоришног фестивала Битеф, које је завршено пре две вечери доделом признања најбољима у Дорћол плацу.

НАЈБОЉЕ ОД ТЕАТРА: Доделом признања завршено дупло 54/55. издање Битефа

Иван Меденица са награђенима / Фото Танјуг

Кореографски комад "Опчинио сам те", у коме је троје плесача под претњом дрона као равноправног лика драме, по суду међународног жирија, апсолутно је опчинио публику Битефа. Аутор овог сценског дела трупе 2nd to the righ из Брисела и Техерана, кореограф Ехсан Хемат захвалио се на награди и изразио задовољство што је лауреат на овако значајном међународном позоришном фестивалу.

Представу Београдског драмског позоришта "Цемент Београд", у режији госта из Словеније Себастијана Хорвата, по драми Хајнера Милера у адаптацији Милана Марковића, жири је окарактерисао као "снажну, динамичну и узбудљиву целину, врхунско уметничко дело редитеља и целог тима, које приповеда од рејва до гроба".

Специјалном наградом "Јован Ћирилов" овенчане су, такође, две представе: "Фарм Фатале" редитеља Филипа Кена, у продукцији Виваријум Студија из Париза и Минхнер Камершпиле из Минхена, као и zoom пројекат "Вишњик у вишњику" загребачке компаније "Де факто", у режији Боба Јелчића и по мотивима Чеховљеве драме.

Јелчић је освојио и специјалну награду "Политике" за најбољу режију, а Главну награду "Политике" за режију белгијски редитељ и кореограф Вим Вандекејбус за спектакл "Трагови" његове трупе "Ултима вез" из Брисела, Белгија. "Трагови" су овенчани и другом наградом публике, а трећом - "Фарм Фатале". Публици Битефа највише се допала представа "Као да крај није ни сасвим близу" редитеља Николе Завишића у продукције Битеф театра.

Београдски интернационални театарски фестивал Битеф у свом 54. и 55. издању трајао је од 13. до 25. септембра, када је у разним просторима одиграно 12 представа само у Главном такмичарском програму. Гостовале су представе из Белгије, Ирана, Француске, Чилеа, Мексика, Немачке, Хрватске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)