НЕ МОЖЕ ЗАПАД НИКАДА ДА НАС РАЗДВОЈИ: Олга Сергејевна Јарилова, заменица министра културе Русије

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

26. 09. 2021. у 11:00

РУСИЈА и Србија морају још боље сарађивати у организовању културних манифестација, од изложби до гостовања најбољих ансамбала и позоришта и чешћих посета студената и ђака. Не смемо дозволити да нам млада поколења не знају заједничку, братску историју.

НЕ МОЖЕ ЗАПАД НИКАДА ДА НАС РАЗДВОЈИ: Олга Сергејевна Јарилова, заменица министра културе Русије

Олга Сергејевна Јарилова / Фото Б. Влаховић

У разговору за "Новости", мр Олга Сергејевна Јарилова, заменица министра културе Русије, која је предводила вишечлану делегацију ове земље која је минулих дана у Београду присуствовала "Данима духовне културе Русије у Србији", истиче да је веома обрадовало интересовање грађана за изложбе. Њима ће бити обележено 145 година од почетка српско-турског рата и доласка Руског добровољачког покрета у Србију.

* На крају боравка у Београду, како оцењујете културне манифестације у склопу "Дана руске културе"?

- Биће ми драго да изложбу великог руског сликара Василија Поленова, која је у Музеју поште у Београду, посете млађи људи. Он је био добровољац и борио се на страни Срба у српско-турском рату 1876. То су слике које се чувају у Третјаковској галерији и Музеју В. Д. Поленова. Он је писао и дневник у време док је био добровољац у Србији. А у Историјском музеју је изложба посвећена главном команданту српске армије, руском генерал-мајору Михаилу Черњајеву. Тада су први пут дошли руски добровољци да заједно са браћом Србима ослобађају земљу.

* На изложби о Черњајеву се први пут у Србији могу видети његове награде и лични записи.

- Свакако је интересантно видети фотографије из албума "Успомене о Србији", затим добровољачке награде и многе друге. Знам да Срби цене своју историју и верујем да ће им бити интересантно да виде како су се то Срби и Руси заједно борили против Турака.

* За љубитеље књижевности важно је што се у склопу ове културне манифестације обележава и 200 година од рођења великог руског писца Фјодора Достојевског.

- Два су главна разлога због чега је важна изложба о Достојевском. Први је 200 година од његовог рођења. Али и други је врло важан. Достојевски је подржавао покрет организовања и одласка руских добровољаца у Србију.

* У Београд ће ускоро стићи биста Александра Невског, поклон Санкт Петербурга. Хоће ли сличних поклона бити и за друге, мање градове у Србије, где такође воле Русију?

- Хвала вам на том питању. Ми ћемо о томе водити рачуна јер се не смемо концентрисати на манифестације само у главним градовима. Што се тиче разних споменика Русима који се налазе у иностранству, Русија ће помагати да се они одржавају и поправе ако их је време оштетитило.

* Трудите се да спајате културу и туризам, да људи из Русије обилазе Србију и да више науче о нашој историји...

- У Србију сам први пут дошла пре седам година да посетим једну туристичку манифестацију. Већ следеће године смо имали штанд и било је лепо видети велики интерес посетилаца управо за информације о Русији. Зато сам одлучила да спајам руске регионе са Србијом, да је наши људи боље упознају. Исто тако желим да Срби посећују не само Москву и Санкт Петербург, већ и друге крајеве наше домовине. Много пута сам у Русији говорила да они који воле скијање или бање треба да долазе у Србију, а не да иду само на Запад. Сматрам да је био користан и пројекат "Упознај Русију" када је тридесетак српских студената посетило нашу земљу. Морамо организовати више заједничких омладинских фестивала и разних других културних манифестација.

* Какви су планови за сарадњу Русије и Србије у култури?

- Желимо да се идуће године организује што више изложби, али и да се прошири сарадња театара. Најстарији руски театар, чувени Александрински, који је основан 1756, уговориће конкретна гостовања са позориштима у Београду, Новом Саду и Нишу. Планирано је и да млађи српски режисери и глумци могу да долазе на стажирање у Александрински театар. Биће и изложбе о којима ће се договорити музеји у Београду и Оренбургу. Амбиције и добре жеље постоје са обе стране, али само да што пре прође епидемија короне.

Олга Сергејевна Јарилова / Фото Б. Влаховић

* Запад улаже много новца да би спречио "малигни утицај" Русије и Кине на Балкан. Могу ли да утичу на младе да стекну погрешан утисак о правим пријатељима и савезницима?

- Заједно морамо васпитавати и образовати децу и студенте. Они морају од ране младости да уче своју историју и да знају ко су им у прошлости били пријатељи и савезници. Култура је најбољи начин да се васпитавају младе генерације, да знају за вековне везе Руса и Срба. Што више буде историјских изложби, али и гостовања најбољих ансамбала, јачаће и везе наших људи. Љубав између Срба и Руса је јака, зато сматрам да ни будуће генерације Запад не може раставити и удаљити једне од других.

ПРОПУСТ

* Много улица у Београду носи имена славних грађана Русије. Нажалост, иста пракса не постоји у Русији.

- Лично ћу се залагати за то да се у руским градовима у унутрашњости дају имена познатих Срба. То што нема имена улица названих по Николи Тесли и другим великим Србима, пропуст је и мора се исправити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Огласио се РТС поводом Сејове тужбе