ОСТАЛО ЈЕ СРЦЕ У ПЕРУ НОВИНАРА: Живописна сећања доајен "Новости" Михаило Јешић преточио у књигу

Драгана Матовић

26. 09. 2021. у 10:18

КАО дугогодишњи новинар "Новости", Михаило Јешић је био у прилици да пропутује свет и сретне најразноврсније људе, познате и непознате. Дуго је своје успомене чувао "у глави", а када је почела епидемија вируса корона, одлучио је да их подели са читаоцима.

ОСТАЛО ЈЕ СРЦЕ У ПЕРУ НОВИНАРА: Живописна сећања доајен Новости Михаило Јешић преточио у књигу

Бора Ђорђевић и Михаило Јешић

Тако је настала књига "Источно од Годовика, јужно од Бомбаја".

Књига садржи приче из Јешиног завичаја - места Годовик код Пожеге, као и путописе из Америке, Турске, Пољске, Индије... У њој су и приче о његовим љубавима, Црвеној звезди, естради, али и о "Новостима", у којима је Јешић провео готово цео радни век. Књига врви од доживљаја и сусрета са познатим, понекад чудним људима и лепим женама.

- Где год сам био, највише су ме фасцинирали људи - каже Јешић, који је и овим причама потврдио да је остало срце у перу новинара.

Био је Јеша и директор маркетинга "Вечерњих новости", када је лист бележио дневни тираж и до милион примерака, држао је дискотеку, туристичку агенцију, али посао шефа кабинета председнице Републике био му је најдражи.

- Република је била мала, али је имала велики утицај - пише Јеша. - Реч је о дечјој републици Пиленце, творевини коју су основали ученици три основне школе на Коњарнику, а име је добила по истоименом ресторану који је био главни град нове државе. Тадашњем председнику Војиславу Коштуници упућено је преко "Новости" отворено писмо о отцепљењу и захтев да у име добросуседских односа пошаље новој држави донацију у виду чоколада. Сутрадан је из Председништва стигао пикап препун слаткиша. Сви малишани добили су звање министра. Чак се и Ђинђић распитивао за ту државу, хтео је да његов син Лука буде у тој влади. Децу је посебно одушевио Здравко Чолић, када им је поклонио сто карата за концерт.

Први текст о "Рибљој чорби" у коме је овој групи предвидео блиставу будућност, написао је Јешић.

- "Лутка за злато", био је наслов, а касније ми је Бора причао да су већ у пет ујутру стајали испред киоска да купе "Новости". Био је то почетак упечатљиве каријере - пише Јешић.

Стари деск "Новости"

Прву половину радног века Јеша је био новинар. Други део му је, каже, био занимљивији - на челу сектора који се звао "Акције и пропаганда".

- Тираж је у месецима наградних игара достизао и 600.000 примерака. То је захтевало велика извлачења широм земље са много певача и других јавних личности - сећа се Јеша. - Награде је извлачила и чувена поп певачица тог времена и секс симбол Саманта Фокс. Била је прехлађена и одвео сам је код познатог др Богдана Шеклера. Кад сам му објаснио да мора да прегледа Саманту, било му је непријатно, а она је то приметила и без предрасуда се скинула. Доктор је био шокиран, једва ју је прегледао и дао јој лекове.

"Источно од Годовика, јужно од Бомбаја" дело је пуно успомена, лепих прича и анегдота из редакције "Вечерњих новости", коју заинтересовани могу да поруче преко мејла jesicmihailo@gmail.com.

- Кафана "Прешернова клет" постала је новинарска престоница, где су уредници тражили изгубљене рубрике пијаних новинара, посланици из оближње Скупштине одавали седмој сили државне тајне - пише Јешић. - У тој кафани висила је слика Франца Прешерна који је личио на Милку Планинц, па је она једном залутала да погледа. У ту кафану је Либеро Маркони прво улазио да се "прекрсти", па да онда оде на посао, а Мома Капор доносио шерпу пасуља, давао конобарицама да га провуку кроз шанк и онда га носио кући.

Емпајер стејт билдинг

СУСРЕТ СА ЛА ПАСИОНАРИЈОМ

У КЊИЗИ пуној живописних сећања, пише и како је било "када је Тито срео Јешу", па како је добио чланску карту Комунистичке партије Шпаније коју му је потписала лично Долорес Ибарури, чувена Ла Пасионарија, али и црквену крштеницу са печатом Савеза комуниста Будве.

- Поп је помешао печате. Вероватно је овај украо да би лакше могао да продаје шверцовано маслиново уље - каже Јешић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)