ПРЕДСТАВЉЕНА ПСИХОБИОГРАФИЈА ЦАРА ДУШАНА: Књига познатог психијатра и психотерапеута, Александра Мисојчића, промовисана у хотелу Зептер

Novosti online

25. 09. 2021. у 08:16

ВЕЛИКИ број љубитеља књижевности и историје уприличио је промоцију књиге „Град – психобиографија цара Душана“, аутора Александра Мисојчића, истакнутог српског психијатра и психотерапеута.

ПРЕДСТАВЉЕНА ПСИХОБИОГРАФИЈА ЦАРА ДУШАНА: Књига познатог психијатра и психотерапеута, Александра Мисојчића, промовисана у хотелу Зептер

Фото: Новости

Сала хотела Зептер у Београду, била је мала да прими све заинтересоване да чују више о самој књизи, психолошком профилу цара Душана, али и његовом односу према царици Јелени и њиховом сину Урошу.

Одмарање од реалности и одлазак у нека прошла времена, кроз читање књига, инспирисало је аутора дела да се посвети психолошком профилу претпоследњег краља из династије Немањића, који је на Васкрс 1346. године и званично постао први крунисани цар српске државе.

„Дешавања из детињства профилисали су цара Душана и одредили његов будући карактер. Суровост живота је осетио као јако млад, будући да је Душановог оца, Стефана Дечанског, ослепио његов деда, краљ Милутин, а касније је и цела породица протерана у Цариград, па је Душан одрастао као и остале миграционе породице, под сјајем велеградских светала којима је био опседнут. Те, али и многе друге чињенице заинтересовале су ме на дубље трагање за информацијама које су ми биле значајне за хипотезу о његовој линости. Цар Душан је дефинитивно један бљесак ванредног појединца, који је народу и династији дао прилику за неки будући континуитет који није искоришћен до краја. У свему томе, здушно му је помогла и царица Јелена, једна од најобразованијих жена тог времена, са којом је чинио најскладнији пар у лози Немањића“, истакао је Александар Мисојчић.

Поред самог аутора, учесници и говорници на промоцији књиге били су и др Вера Обрадовић, редован профессор, Радмила Вујић Бојовић, клинички психолог, Часлав Хаџи Николић, психијатар, као И Тања Петернек Алексић, која је водила програм.

Др Александар Мисојчић, психијатар и психотерапеут, рођен је у Београду 1974. године. Вишегодишње психијатријско искуство стицао је у Институту за ментално здравље, а потом у сопственој психијатријској ординацији “Реч”. Системски је породични терапеут са европским сертификатом за рад на територији Европске уније. У оквиру психотерапијског рада уско се бави динамиком породичних односа.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)