НЕГОВАЊЕ НАШЕ КУЛТУРЕ: Уручене награде на литерарном конкурсу "Бескрајно плаво коло"

Д. Бт.

24. 09. 2021. у 23:05

НА свечаности у Српској књижевној задрузи уручене су награде на литерарном конкурсу "Бескрајно плаво коло" који је расписала Задруга за основце и средњошколце.

НЕГОВАЊЕ НАШЕ КУЛТУРЕ: Уручене награде на литерарном конкурсу Бескрајно плаво коло

БРИГА Бећковић и награђени ученици, Фото СКЗ

Жири (Валентина Вукмировић Стефановић, Катарина Пантовић и Душко Бабић) донео је одлуку по којој је прва награда за основце додељена Лани Крстић, друга Марку Срећковићу, а трећа Ини Матовић. Прву награду средњошколаца добила је Миона Рабасовић, другу Хелана Будимир и Јелена Ненадић, а трећу Иван Кошић, Младен Ђурђевић и Ангелина Церовина. За радове о Српској књижевној задрузи прву награду добила је Милица Ђорђевић, другу Ања Француз и Саша Спасовски, а трећу Теодора Кнежевић, Андријана Петровић и Теодора Митровић.

Госте је поздравио управник СКЗ Душко Бабић с подсећањем да је циљ конкурса повратак култу књиге и неговање темељних вредности националне културе. Награде је уручио Матија Бећковић, који је рекао:

- Имамо две задруге, једна је на Пинку а друга је СКЗ. То су два света у коме живимо. Тамо нема ћирилице и сви су необучени, а овде у Задрузи ниједна књига није објављена на латиници. Ако би престали да пишемо на ћирилици нестали бисмо ми, не ћирилица, којом пише много више људи у свету него латиницом. А нова технологија није, како се претпостављало, наудила ћирилици, већ ју је подржала и унапредила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)