СВИМА СЕ ДАВАО НЕСЕБИЧНО: Популарни глумац Ненад Ненадовић (1964-2021), још једна жртва пошасти короне

В. СТРУГАР

23. 09. 2021. у 22:40

РАСПЛАКАО је целу стару Југославију "умирући" на свом првом глумачком задатку, као Мољац у "Повратку отписаних".

СВИМА СЕ ДАВАО НЕСЕБИЧНО: Популарни глумац Ненад Ненадовић (1964-2021), још једна жртва пошасти короне

Фото Промо

Тако је, са тринаест година, мали плавушан ушао у велики свет и са истим, широким осмехом, наставио да осваја срца публике и колега до наших дана. Нажалост, јуче се угасио живот Ненада Ненадовића (57), вечитог дечака наше сцене, омиљеног принца у "Бухиним" представама, водитеља многобројних емисија за најмлађе. Први (и последњи пут) био је негативац у улози Брунера и серији "Игра судбине". У свему има пуно симболике, јер се судбина, заиста, сурово поиграла. Омиљени глумац неочекивано је завршио у батајничкој болници, као још једна жртва короне...

- Рoђeн сaм у Бeoгрaду, 20. oктoбрa 1964. гoдинe, oд oцa Дрaгoљубa и мajкe Живкe. Пo прoфeсиjи сaм jeдинaц, aли нисaм рaстao кao клaсичaн jeдинaц, jeр je у нaшoj кући стaлнo билo joш нeкoгa: свaкo кo je дoлaзиo у Бeoгрaд дa студирa биo je кoд нaс, пa je oдaтлe ишao дaљe. Taкo сaм нaучиo дa дeлим и нaвикao дa сe стaлнo с нeким дружим - причао је о себи Ненад Ненадовић.

Фото Промо

Да се дружи учио је од малена и у Драмском студију Бате Миладиновића, из ког је "регрутован" у популарну серију Аце Ђорђевића и друштво београдских илегалаца, предвођених Тихим и Прлетом. Убрзо се, поново, међу партизанима обрео и као Лале у филму "Бошко Буха", дете-глумац био је и у "Сирочету" и "Ваги за тачно мерење". Када је порастао, нашао се пред неким новим клинцима у улози водитеља у емисијама "Фазони и форе", "Зоотека", "Пет шоу". Заправо, с децом никада није престао да се дружи: ни у свом позоришту "Бошко Буха", ни у школи глуме коју је водио са супругом Снежаном.

Завршио је глуму у последњој класи професора Миње Дедића и убрзо после дипломирања добио стални ангажман у "Бухи". Не зна се броја његовим насловима. У 2015. години био је рекордер по броју одиграних представа - у првих пет месеци чак 77 пута се појавио на сцени. Почео је са Шекспиром (као Бертрам у "Све је добро што се добро сврши"), био је Вук у "Бајци о Вуку и Србима", Рака у "Сумњивом лицу", Принц Филип у "Успаваној лепотици", Митар Пјевац у "Царевом заточнику", Краљ Гордан у "Звездарском витезу"...

Последња улога остварена је у "Мачору у чизмама", рађеном по тексту Игора Бојовића, садашњег управника "Бухе".

- Играо је у готово свим нашим представама. Иза њега је остала огромна празнина и туга.

Младолик, па и млад за умирање. Сви смо се надали да ће се извући. Зрачио је оптимизмом и енергијом, свима се давао несебично - каже Бојовић.

Фото ATAImages

Добијао је Неша разне награде, али је сам издвајао оне "Бухине" за улоге у представама "Принц - аркадна авантутра" и "Три мускетара". Накратко се опробао и у "улози" управника куће: на челу матичног театра био је од 2002. до 2005. године, а за време његовог мандата основан је и интернационални фестивал за децу и младе ТИБА.

- И њега и целу његову породицу памтим као добронамерну, пријатељску. Лепу, складну и успешну, у сваком погледу. Неша је био сјајан глумац. Од оних, од којих се могао направити сваки лик, а да не игра сам себе. Добро је играо и шах, што је за мене велики квалитет - каже Љубивоје Ршумовић, кога је Ненадовић "наследио" на месту управника.

Са колегом Слободаном Бодом Нинковићем друговао је од ране младости. Њихово пријатељство претворено је у кумство. Бода је венчао Нешу и Снежану.

- Пријатељи смо од 1986. године. Много смо играли у позоришту и ван њега. Последњих дана страховао сам да зовем Снежу... Ипак, имао сам огромну наду да ће се све завршити како треба. Неша је био као памук. Примао је туђе муке, све денфовао. У свему позитиван, а према себи некако резервисан. Пре мање од месец дана замолио сам га да ме замени у представи "Сумрак богова" у два играња, и то на сам дан извођења. И успео је. Правили смо и шале, јер је он био главни актер и кад сам играо две представе у једној вечери. Возио ме из Звездара театра у Битеф и враћао на Звездару... Давао се несебично - каже с тугом Бода Нинковић.

Фото А. Стевановић

Међу децом глумцима, истих година, био је и Светислав Буле Гонцић. Обојица су похађали Драмски студио Бате Миладиновића, али се нису сретали у истим филмовима и серијама.

- Неша је био диван друг и глумац. Увек насмејан, драг. Велики је губитак, пре свега, за породицу, али и цело глумиште. Борио се колико је могао. Нажалост, изгубио је битку.

Иза популарног глумца остала је супруга Снежана, ћерке Јана и Мина. Датум комеморације и сахране биће накнадно објављен.

СВЕ ЗА ДЕЦУ

- ПРИВАТНО, нajвeћe дoстигнућe су ми дeцa. Нeмa нeкe вeзe сa глумoм. Имa утoликo штo пaмтим свoje oдрaстaњe, кaдa смo били дoстa сирoмaшни, пa сe ja сaд свojим пoслoм трудим дa им oбeзбeдим oнo штo ja нисaм имao. Taкo дa ми je нa нeки нaчин тo нajвeћe дoстигнућe у глуми. Имaмo и ту шкoлицу глумe. Moждa ћe нeки oд њих бити глумци.

Трудимo сe дa oд њих нaпрaвимo дoбрe људe - говорио је Неша Ненадовић.

РАСКОШНА ДАРОВИТОСТ

ОДЛАЗАК Ненада Ненадовића велики је губитак за целокупну српску културну сцену. Као омиљени дечји глумац остаће упамћен по свом неуморном и преданом раду, залагању и неизмерно великом таленту који је несебично делио. Памтићемо његове бројне улоге у филмовима и серијама, популарне емисије посвећене најмлађима, које се нису могле замислити без његове раскошне даровитости. Недостајаће ведар дух Ненада Ненадовића и топлина којом је зрачио чинећи наше животе лепшим и садржајнијим - стоји у саопштењу Министарства културе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)