КОНЦЕРТ И ИЗЛОЖБА НА ПОЧЕТКУ ВЕЧЕРИ: У Прибоју отворени Дани Данила Лазовића (ФОТО)

А. РОВЧАНИН

22. 09. 2021. у 22:58

У ГРАДУ на Лиму вечерас је изложбом „Сенке успомена“, аутора Лазара Ђембера, у Галерији Завичајног музеја, отворен осми фестивал „Дани Данила Лазовића“.

КОНЦЕРТ И ИЗЛОЖБА НА ПОЧЕТКУ ВЕЧЕРИ: У Прибоју отворени Дани Данила Лазовића (ФОТО)

Фото: А. Ровчанин

Аутор изложбе истакао је да је ово његова друга изложба којом се представља на фестивалу „Дани Данила Лазовића“. Идеја за настанак изложбе произашла је из љубави према филмској уметности, коју како је рекао аутор, гаји још од раног детињства.

У оквиру свечаног отварања Фестивала, прибојска публика је уживала и у концерту староградске музике (Зорана Иђушки, вокална солисткиња и Ненад Љубеновић, хармоника), док су у програму учествовале и глумице Тијана Максимовић и Ива Штрљић.

- Вечерас сам први пут у Прибоју и посебно ми је драго што је повод мог доласка управо овај Фестивал и што ћемо вечерас славити уметност, славити лепу реч, лепо изражавање, оно што греје душу публике - рекла је глумица Ива Штрљић, додавши да за људску душу ништа није лековитије од уметности.

Прво вече Фестивала завршено је представом „Ручни рад“ (играле: Дара Џокић, Исидора Минић, Бранка Шелић). Дара Џокић казала је да је већ други пут на Фестивалу и да се радује поновном доласку. Овом приликом похвалила је Фестивал и његову истрајност, али је истакла и да се сећа једног од омиљених колега Данила Лазовића.

Фестивал „Дани Данила Лазовића“ траје до 25. септембра и посвећен је очувању сећања на лик и дело барда нашег глумишта Данила Лазовића и говорењу поезије. Сваке године студенти из наше земље и региона такмиче се у казивању поезије. Ове године такмичиће се студенти са свих једанаест академија драмских уметности из региона (Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније).

Победник осваја награду „Повеља Данило Лазовић“ и новчани део награде. Овогодишњи стручни жири чине: проф.др Радован Кнежевић, председник стручног жирија, Светлана Дрињаковић, продуцент, филмски и телевизијски редитељ, Мина Лазаревић, глумица, Андрија Милошевић, глумац и Ангелина Лукић, глумица и организатор смотре „Песниче народа мог“.

Током трајања Фестивала публика ће бити у прилици да ужива у позоришним представама, перформансима, музичким програмима и завршној, такмичарској, вечери на којој ће гост глумац Фестивала бити Андрија Милошевић, музички гост Мина Лазаревић, док ће домаћин овогодишњег Фестивала бити глумац Андрија Кузмановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)