ЈАНОШЕВИЋУ "ЗЛАТНИ ПЈЕР": Проглашени добитници награда на конкурсу "Вечерњих новости" за најбољу карикатуру (ФОТО)

М. МИРКОВИЋ

22. 09. 2021. у 20:29

УПЕЧАТЉИВА карикатура без речи, која носи моћну, ванвременску по(р)уку а урађена је у посве "старовремском" маниру - обичном оловком и руком, донела је аутору Драгославу Јаношевићу престижно признање "Златни Пјер" на 54. конкурсу "Новости".

ЈАНОШЕВИЋУ ЗЛАТНИ ПЈЕР: Проглашени добитници награда на конкурсу Вечерњих новости за најбољу карикатуру (ФОТО)

ОДЛУКА Чланови жирија, Фото: Д. Миловановић

Стари "пјеровац" Зоран Петровић, поново са ванредно снажним и цртачки мајсторски изведеним радом на тему потенцијала (или "истрошености"?) концепта ЕУ, овенчан је ове године другом наградом - "Сребрним Пјером". Зоран Михаиловић "Бронзаног Пјера" је понео за свој духовити приказ света у коме су друштвене мреже све ближе статусу нових идеологија, или чак религија.

Овако је, готово једногласно, данас одлучио жири у коме су, поред главног и одговорног уредника "Новости" Милорада Вучелића и прошлогодишњег победника Недељка Убовића, те нашег афористичара Бојана Љубеновића, били и графички дизајнер Славимир Стојановић Футро и писац Игор Маројевић.

Драгослав Јаношевић

Ова петорка зналаца одлуке је донела након помног проматрања 122 рада, колико их је (од 373 на конкурс пристигла) одабрао ветеран "Пјера" и дугогодишњи наш карикатуриста Тошо Борковић - и колико ће их се наћи у каталогу те бити изложено од 11. до 17. октобра. Врло брзо пажњу су одреда преусмерили и избор свели на туце карикатура, које су се на први поглед издвојиле уметничким квалитетом, свежином идеје и снагом концепта. Притом нису крили олакшање због освежавајућег одсуства мотива пандемије - те свеприсутне теме која нас је давно презаситила у реалности, а која се међу награђенима на 54. "Пјеру" нашла тек у омладинској селекцији.

Прослављени наш дизајнер а последњих година и редовни члан нашег жирија Славимир Стојановић Футро, радује се што интересовање за "Пјер" не јењава, јер и те како има шта да се коментарише, али не крије да му је драго што су се цртачи са новим налетом креативности бацили и на неке друге, "непандемијске" теме.

Зоран Петровић

- Вечита је наша дилема да ли бирати дневно актуелне или пак ванвременске радове, а овогодишњи избор показује да нам је очигледно свима преко главе свакодневице и да смо ради да се окренемо неким општијим мотивима и темама - наводи Футро, који је задовољан и цртачким вештинама учесника конкурса, којима га је посебно фасцинирао другонаграђени, уметник Зоран Петровић.

Писац Игор Маројевић такође истиче да му је драго што је жири од шаролике понуде, која се тицала како актуелне политичке и епидемиолошке ситуације тако и других ефемерних ствари, ипак овога пута ставио у фокус радове који носе универзалне поруке или истичу какав апсурд, те необичан приказ великог Пекића.

- Мислим да смо оваквим одабиром одаслали праву поруку - наводи Маројевић. - Када је реч о младим карикатуристима, ту се недвосмислено аутентичношћу, озбиљношћу и снагом истакао рад на тему ковида, и верујем да смо и ту направили прави избор.

Зоран Михаиловић, "Гробље"

Сатиричар, афористичар и писац Бојан Љубеновић наглашава да му причињава велико задовољство и срећу сама чињеница да "Пјер" толико и тако истрајава - што је право мало чудо у данашње време, када се карикатура не само у Србији суочава са разним препрекама.

- Радујем се што смо изабрали и наградили одличне радове, а посебно због чињенице да ћемо овогодишњу победничку карикатуру разумети и кроз пет или десет година, што је квалитет за себе. Да не говорим о томе да је аутор, у трећој деценији трећег миленијума, успео да постигне да каже толико много и изрази се тако снажно - обичном оловком, без икаквих додатних помагала. Ни сва достигнућа модерне технике не могу да досегну или надмаше оловку, руку и машту, ништа није јаче од људског срца и мисли која кроз оловку улази у руку и на папир.

Давид Константиновић, "Игра корона"

Прошлогодишњи лауреат Недељко Убовић је истакао:

- "Новости" имају историјски задатак да негују овај конкурс. На неки начин, могло би се рећи да је карикатура над културом. Знате, све се може исфолирати - осим љубави и смеха!

Младе снаге

ЦРТЕЖ под насловом "Игра корона" донео је аутору Давиду Константиновићу награду за најбољег младог карикатуристу који је узео учешће у 54. конкурсу "Пјер", као једини међу награђеним, и један од тек ретких пристиглих, односно селектованих радова који се баве последњих година неизбежном, најприсутнијом од свих тема - короном и пандемијом.

Xаџи Дејан Николић, "Борислав Пекић"

Николић заслужио "Гузину"

МАЈСТОРСКИ цртеж писца већ по себи упечатљиве физиономије, односно лика - Борислава Пекића, донео је Хаџи Дејану Николићу признање за најбољи портрет, које носи име славног Ранка Гузине, дугогодишњег карикатуристе и афористичара "Новости". Цртачко умеће аутора превагнуло је у овом сегменту, у коме је на трен наклоност жирија замало превагнула ка легендарном Тиркету тј. његовом портрету, цртача Славише Шеврта, или једној посве стриповски интонираној интерпретацији лика Клинта Иствуда...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)