РАДЕ ШЕРБЕЏИЈА РАЗГАЛИО НОВОСАЂАНЕ: Гостовање легендарног глумца, део наступа посветио Ђорђу Балашевићу (ФОТО)

С. Б.

20. 09. 2021. у 22:00

МОНОДРАМОМ „Мој обрачун с њима“, сатканом од текстова Мирослава Крлеже, а затим и концертом са бираним песмама у пратњи оркестра Александра Дујина, легендарни Раде Шербеџија је на фестивалу вина „Кубо фест“ у Новом Саду, благо речено, одушевио публику.

РАДЕ ШЕРБЕЏИЈА РАЗГАЛИО НОВОСАЂАНЕ: Гостовање легендарног глумца, део наступа посветио Ђорђу Балашевићу (ФОТО)

Фото: М. Берчек

Често прекидан громогласним аплаузима и овацијама, глумац светског гласа је у недељу увече на Сунчаном кеју уз Дунав, у чувеној „вијетнамки“ и неизбежном шеширу, уприличио јединствен перформанс за незаборавно вече, углавном средовечних поштовалаца уметности.

- Представу насталу 1974. године, мој одговор, као младог уметника на Крлежине коментаре, одиграо сам више од 2.000 пута, у школама, на факултетима, у фабричким халама… Некад су се људи смејали, а данас, прате ћутке свесни да се све ово догодило- појашњава Шербеџија Крлежину збирку полемичких записа о друштвеним појавама, моралу, политици…

Посебан део наступа било је Шербеџијино казивање стихова Милана Ракића, Владислава Петковића Диса, Бранимира Џонија Штулића, Арсена Дедића… У пратњи сјајног оркестра Александра Дујина, певао је „Девојку из мога краја“, „О бела ћао“, „Девојко мала“, „Ти би хтела песмом да ти кажем“... као и његове песме, „Повратак ратника“, „До последњег даха“, „Не окрећи се сине“ … Јединствено дружење са публиком завршио је неизоставном, чувеном, „Не дај се Инес“ за салве аплауза и по коју сузу у публици.

Омаж Ђолету Балашевићу

ПОСЕБНО Дирљиво било је Шербеџијино сећање на Ђорђа Балашевића, „Причом о Васи Ладачком“, чији је лик Шербеџија глумио у филму „Као рани мраз“. Тај сегмент програма изазвао је буљук емоција домаће публике за заједнички отпеван рефрен.

- Када ми је Ђоле јавно предложио да глумим Васу Ладачког, одговорио сам да је реч о младом човеку, али ми је тада рекао : „Јао Раде, па не знаш какав си ти деран“. Ево, прошло је седам месеци од кад нас је напустио а никад у каријери нисам срео тако храброг човека, великог песника, на кога требамо бити поносни из Новог Сада и целе Југе- рекао је Шербеџија.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)