ДЕРВИШЕВИЋУ НАГРАДА СА ИМЕНОМ ЊЕГОВОГ ЈУНАКА ИЗ ЛЕКТИРЕ: У Сремским Карловцима уручењем завршено 50. Бранково коло

Ј.С.

20. 09. 2021. у 13:39

НА свечаном затварању 50. Бранковог кола, песничког фестивала који је трајао од 10. септембра до данас, а саткан је од низа догађаја у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду, Међународна песничка награда „Бранко Радичевић“ уручена је овогодишњем лауреату Хусеину Дервишевићу из Босне и Херцеговине.

ДЕРВИШЕВИЋУ НАГРАДА СА ИМЕНОМ ЊЕГОВОГ ЈУНАКА ИЗ ЛЕКТИРЕ: У Сремским Карловцима уручењем завршено 50. Бранково коло

Фото: Ј.С.

Видно обрадован, Дервишевић је захвалио домаћину на тако високом признању у знаку имена Бранка Радичевића, који од раног детињства у Бихаћу представљао његову лектиру. На неким од ранијих својих гостовања на Бранковом колу, на Стражилову и у Карловачкој гимназији, Дервишевић је говорио песму посвећену Бранку Радичевићу, што је и сада поновио.

Председник Бранковог кола Ненад Грујичић предао је лауреату управо штампану, нову књигу песама Хусеина Дервишевића „Понављање градива“ у издању Бранковога кола и нагласио да Сремски Карловци и Бранково коло имају моћ да, како су неки ранији лауреати већ рекли, „произведе“ песнике, па тако и њихове значајне књиге, што је у овом случају избор из поезије Хусеина Дервишевића поводом Међународне награде „Бранко Радичевић“.

Досадашњи добитници били су из Русије, Велике Британије, Немачке, Грчке, Француске, Румуније, Швајцарске, Мађарске, Хрватске, Јерменије, Црне Горе...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)