ЈУБИЛЕЈ КУЋЕ НАРОДНЕ КУЛТУРЕ: Отвара се изложба поводом 120 година Етнографског музеја у Београду

М. А. К.

20. 09. 2021. у 10:30

ПОВОДОМ обележава 120 година самосталног рада Етнографског музеја, потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић, данас у 13 часова, отвориће изложбу "С обрамицом низ пут" у матичној згради ове институције, на Студентском тргу у Београду. На свечаности ће бити додељена и награда "Боривоје Дробњаковић" за животно дело.

ЈУБИЛЕЈ КУЋЕ НАРОДНЕ КУЛТУРЕ: Отвара се изложба поводом 120 година Етнографског музеја у Београду

жене у прошлости с обраницом на леђима, Фото А. Станковић

Поставка аутора Марка Стојановића, колекција обрамица је из институције која обележава јубилеј - основане 1901. издвајањем Етнографског одељења из Народног музеја, као и из Музеја Војводине.

Обрамице, дрвене мотке лучног облика, на селу су у прошлости на раменима носиле жене када су преносиле разне врсте терета - храну и воду за раднике у пољу, робу за пијачну продају - а чак су имале улогу и у контакту са оностраним и мистичним. Поред самих предмета (направљених од различитих материјала и различито декорисаних), биће изложен и илустративни материјал, који има циљ да продуби разумевање не само обрамица, већ и ширег контекста у ком су оне коришћене.

Фото Архива

Обележавање јубилеја почело је "Изложбом о изложбама" у Студентском парку, 3. септембра, а планирано је да се од тада, јубилеј обележава наредих 120 дана, током којих ће бити приказано исто толико лица ове културне институције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)