ХАНДКЕОВ И ЛОЛИЋЕВ "КАСПАР": Вечерас на програму 54. и 55. Битефа представа Југословенског Драмског Позоришта

В. В. С.

20. 09. 2021. у 18:58

С ПРЕДСТАВОМ "Каспар" Југословенског драмског (режија Милош Лолић) вечерас програм 54. и 55. Битефа улази у други део фестивала која ће се одвијати у знаку постхуманизма, пре свега у естетском смислу.

ХАНДКЕОВ И ЛОЛИЋЕВ КАСПАР: Вечерас на програму 54. и 55. Битефа представа Југословенског Драмског Позоришта

Фото Небојша Бабић

На матичној сцени, публика ће гледати домаћу представу с потписом редитеља који је адаптирао и актуелизовао Хандкеов комад "Каспар". Када се појавио, 1967. године, овај наслов доживљен је као револуционарни помак у традиционалном схватању писања за позориште. Данас се "Каспар" сврстава не само међу најзначајније немачке комаде икада, већ и међу најбоље класичне комаде 20. века.

Како се наводи, ова антидрама растаче сваки мимезис спољашњег света, окреће се ка унутра, ка језику и самом позоришту, и приказује их као културалне праксе које, с једне стране, обликују наш идентитет, док га, с друге, окамењују и униформишу. Пола века од настанка дела, ми не живимо више у друштву "софистициране, културалне опресије (како су ономад мислили неки западни интелектуалци), већ огољеног популизма, ауторитарности и гушења људских слобода."

Редитељ Милош Лолић је у првом плану истакао актуелне, директне, дистопијске механизме гушења слобода, где је језичка опресија само пуко средство. Играју Миодраг Драгичевић, Никола Ракочевић, Анђелика Симић, Сања Марковић, Петар Бенчина и Милош Самолов.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)