ФЕСТИВАЛ КОЈИ СЕ БОРИ ЗА ДОБАР ФИЛМ: Почео 14. LIFFE, награде Горану Марковићу и Дарку Бајићу (ФОТО)

И. МИТИЋ

17. 09. 2021. у 17:53

ПОСЛЕ 14 година постојања Лесковачки интернационални фестивал филмске режије(LIFFE) има прилику да, осим пресека регионалне кинематографије који остаје главни такмичарски програм, публици пружи могућност да се приближи европским и светским фестивалима и то кроз нову селекцију названу „Дивљи филм“.

ФЕСТИВАЛ КОЈИ СЕ БОРИ ЗА ДОБАР ФИЛМ: Почео 14. LIFFE, награде Горану Марковићу и Дарку Бајићу (ФОТО)

Фото: И. Митић

- Та селекција нас води ка томе да LIFFE постане место где ћемо промовисати младе таленте или нове покрете и размишљања у уметности. Ми желимо да филм буде потпуно слободан и он има право на то. Редитељи треба да размишљају о тековинама светске кинематографије, али да, у слободи и машти, одлазе и корак даље стварајући филмове који ће поново привући гледаоце – казао је редитељ Дарко Бајић, дугогодишњи уметнички директор филмског фестивала у Лесковцу.

Бајић је нагласио да је овај фестивал успео да врати културу која је нестала, такмичење, квалитет и могућност да редитељи бивше Југославије размењују својe идеје и да заједно „поразмисле о томе шта је све иза њих, а шта је будућност филма“.

- Ми овим фестивалом и новоустановљеним уметничким саветом, који чине редитељи целог региона, желимо да осмислимо шта остављамо деци Лесковца, а остављамо фестивал који ће се и даље борити за слободу ауторства, израза, речи, говора - за добар филм. Желимо да Лесковац израсте у центар европског и светског филма. Овај фестивал има потенцијала за то и то је његов развојни пут – закључио је Бајић.

Овогодишњу шестодневну филмску смотру у граду на Ветерници у четвртак је отворио Срђан Драгојевић након чега је уследила претпремијера његовог филма „Небеса“, који ће од новембра бити у домаћим и биоскопима региона. Највише признање фестивала, награда за афирмацију регионалне филмске уметности у свету са именом прослављеног редитеља Живојина Жике Павловића, уручена је Горану Марковићу.

- Горан Марковић је изузетан аутор који је на пољу југословенске и српске кинематографије оставио дубок траг и допринос седмој уметности. Учињена ми је велика част да му предам награду за животно дело која носи име мог оца Живојина Жике Павловића – рекао је Ненад Павловић који се такође бави режијом.

Марковић је истакао да је Жика Павловић био његов узор - стамен и велики човек кога ништа није могло да уздрма чему је као студент био сведок.

- Много сам награда добио, али је ово свакако једна од најзначајнијих – закључио је Горан Марковић примајући престижно признање.

До 21. септембра публика у Лесковцу видеће 40 филмова у четири селекције. Осим главног такмичарског програма, у којој је 12 аутора из целог региона, за награду са именом „Радомир Бајо Шарановић“ надметаће се студенти режије свих земаља бивше Југославије, а посебну селекцију чине и филмови Горана Паскаљевића - прошлогодишњег добитника највише награде фестивала.

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

LIFFE је и ове године богат пратећим програмима. Ту су два онлајн предавања Миљана Креке Кљаковића и Огњена Свиличића, изложбе, промоције књига и новоосноване Асоцијације филмских фестивала Србије. Биће одржана и традиционална Конференција редитеља региона. Биографском изложбом покојног Милана Д. Шпичека, великог познаваоца филма, фестивал је одао пошту свом вишегодишњем селектору кога је ове године заменио редитељ Бојан Вулетић.

У главном такмичарском програму додељују се три признања за режију и две глумачке награде о којима ће ове године одлучивати Горан Марковић, Клемен Дворник, редитељ из Словеније, и глумац Марко Јанкетић. Како је најављено фестивал ће затворити редитељ Стефан Арсенијевић који у Лесковац стиже након тријумфа на фестивалу у Карловим Варима са филмом „Страхиња Бановић“ и пројекција филма „Нечиста крв – грех предака“. Фестивал организује Лесковачки културни центар уз покровитељство града домаћина, Министарства културе и Филмског центра Србије.

Фото: ГУ Лесковац

Пријем код градоначелник Лесковца: Дарка Бајића изненадило признање

Прослављени српски редитељ и дугогодишњи директор Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије(LIFFE) Дарко Бајић био је изненађен признањем које је за њега припремио градоначелник Лесковца Горан Цветановић. Бајићу је, на пријему за учеснике и госте фестивала, уручен „Лесковачки победник“ - награда која се од ове године први пут додељује на лесковачком филмском фестивалу, а у име локалне самоуправе и то за посебан допринос његовој организацији.

Познатом редитељу је уручена макета војника са споменика који су Лесковчани подигли 1927. године палима за слободу у Првом светском рату и који је један од симбола града на Ветерници.

Бајић је награду посветио свима са којима је сарађивао током низа година постојања филмског фестивала, а посебне речи захвалности упутио је градоначенику.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)