УЗ ЊЕГОВ "МУЗИЧКИ ТОБОГАН" ОДРАСЛЕ СУ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Ево ко је био Миња Субота

Novosti online

17. 09. 2021. у 08:55 >> 09:16

ПОЗНАТИ телевизијски водитељ Миња Субота преминуо је у 82. години.

УЗ ЊЕГОВ МУЗИЧКИ ТОБОГАН ОДРАСЛЕ СУ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Ево ко је био Миња Субота

Фото: Ж. Кнежевић

Милан Субота Миња био је дипл. инж. електротехнике, српски композитор, музичар, забављач и фотограф. Био је аутор и водитељ дуготрајне дечје серије „Музички тобоган“ на РТС-у (раније ТВ Нови Сад) и великог броја других серија.

Миња Субота је рођен у Сарајеву 8. новембра 1938. као Милан Субота.

Основну школу и гимназију Миња је завршио у Београду. Похађао је нижу и средњу музичку школу „Станковић“, а на Електротехничком факултету у Београду стекао диплому инжењера електротехнике.

Као композитор написао је многе композиције забавне музике и шансона, а као вокални солиста снимио велики број плоча из ове области у Југославији и Русији.

Композиције су му извођене на многим фестивалима. Неке познате композиције су: „Хомо, хомини“, „Чувар парка“, „Буди добар према њој“, „Чекај ме“, „Док те љубим“, „У једном дану“, „Плава музика“, итд.

Од 1970. до 1975. године наступао је са групом Оне и они са Далиборком Стојшић, Жарком Данчуом (Боба Стефановић 1970.г.) и Лидијом Кодрич.

У композиторском опусу за децу компоновао је на стихове наших најистакнутијих песника песме које се данас певају у предшколским установама и школама и постале су део дечје музичке литературе, а генерације су одрастале уз њих. Између осталих то су песме: „Деца су украс света“, „Ишли смо у Африку“, „Рекао сам брези и тополи“, „Телефонијада“, „Поврћијада“, „Коло“, „Разболе се лисица“, итд.

Компоновао је и циклус песама „Још нам само але фале“ на стихове Љубивоја Ршумовића. Аутор је и водитељ серије „Музички тобоган“, која је емитована осамнаест година и представља рекордну серију по гледаности и популарности на нашем телевизијском програму. Захваљујући тој серији наши најпознатији композитори компоновали су на стихове песника за децу преко сто педесет композиција, од којих су многе постале дечји евергрини.

Као уметник обављао је функције председника Савеза естрадних уметника Југославије и Србије, и низ година био је у управним одборима Удружења композитора Србије и Удружења музичара џеза, забавне, поп и рок музике Србије. Био је члан програмског савета „Змајевих дечјих игара“. Учествовао је у раду многих жирија на највећим музичким манифестацијама у земљи и иностранству. Одржао је стотине добротворних програма.

У Крушевцу је проглашен за почасног грађанина и добио је титулу „Витеза од Чарапаније“ за несебично залагање у раду са децом овога града.

Његова супруга била је новинарка Бранка Јеремић Субота.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)