СНАГОМ УМЕТНОСТИ КА БУДУЋНОСТИ: Завршница пројекта на пољима лаванде (ФОТО)

Ј. Ћ.

16. 09. 2021. у 20:32

У УМЕТНИЧКОМ простору друштва „Пигмалион“ у Тамњаници, петоро уметника из Србије и Словеније на својим платнима пренеће своје виђење “будућности живота” како гласи назив заједничког пројекта две државе.

СНАГОМ УМЕТНОСТИ КА БУДУЋНОСТИ: Завршница пројекта на пољима лаванде (ФОТО)

Фото: Ј. Ћ.

Током трајања пројекта 16 уметника је од маја до септембра у живописном амбијенту плантаже лаванде стварало своја уметничка дела. Уметници истичу да су задовољни окружењем у којем имају прилику да стварају али и што се након више од годину дана поново окупљају и имају прилику да се друже. Учесници треће колоније по одлуци селектора Кристине Пирковић (Србија) и Саше Врабича (Словенија) су Хелена Тахир, Јелена Шалинић Терзић, Арјан Прегл, Гашпер Цапудер и Жељко Ђуровић.

- Овакав простор је иначе нешто чиме се ја бавим у сликарству и цртежу. Ове планине и стене су један величанствени природни амфитеатар са погледом на, ако тако може да се каже, на нека три ланца, односно три групације. Ова раскош у осветљењу и у текстури, боји је оно што ме увек води у истраживањима а посебно у последњим неким циклусима који су везани за стену и планину тако да је ово је неко моје природно окружење - пуна је утисака уметница Јелена Шалинић Терзић која истиче да је сваки “делић овог југа носи нешто у себи од медитеранске бујности, раскоши и лепоте”.

Жељко Ђуровић из Србије и његов колега из Словеније Гашпар Капудер не налазе инспирацију за своја дела непосредно из природе али признају да им мир којим су окружени на колонији помаже да се уметнички изразе.

- Иако спадам у уметнике на кога место стварања не утиче шта ће радити јер ја радим то што сам замислио и градим своју поетику, у оваквом амбијенту мира и тишине уметник може само да се мотивише да опуштено ради и ствара - каже Ђуровић.

Oн подржава овакво окупљање уметника јер сматра да деловање без границе како је замишљено стварањем ЕУ не функционише на прави начин на пољу уметности.

-- Често излажем ван земље и моје је искуство да Француз купује дела француског сликара, Немац немачког, Аустријанац опет и тешко је померити те “границе”. Пандемија је још додатно све успорила на пољу уметности и искрено да вам кажем ја сам против свега што се ради код нас и Европи везано за пандемију и овај вирус који . То јесте пошаст, али мислим да су све мере све више политичке, а не медицинске и да је све отишло предалеко - каже наш саговорник.

Хелена Тахир је пуна утисака јер је први пут негде у Србији ван Београда и очекује да ова колонија обогати њено искуство. Пореклом је из Ирака и сматра да нам различитост, и то не само у уметности,може показати да пронађемо пут у будућност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)