РЕТРОСПЕКТИВА ЦРТАЛАЧКОГ ОПУСА: Изложба дела Љубодрага Јанковића у Јагодини (ФОТО)

З. Г.

15. 09. 2021. у 19:43

ИЗЛОЖБУ цртежа реномираног српског уметника Љубодрага Јанковића Јалета, која је синоћ отворена у Завичајном музеју у Јагодини, чини 50 цртежа израђених у различитим техникама (оловка, туш, креда, угаљ), насталих од 1965. до 2009. године.

РЕТРОСПЕКТИВА ЦРТАЛАЧКОГ ОПУСА: Изложба дела Љубодрага Јанковића у Јагодини (ФОТО)

Фото: М. Брајковић, Завичајни музеј

Ово је и својеврсна ретроспектива Јанковићевог цртачког опуса на којој је цртеж представљен као ликовна техника која је основа сваког ликовног стваралаштва.

Изложба ће посетиоце „одвести у митопоетични свет у коме обитавају моћне фигуре блиске колико праисторијском и античком стваралаштву, толико и делима Пикаса и Хенрија Мура“, оцењује кустос изложбе Јасмина Трајков, музејски саветник Завичајног музеја Јагодина.

- Осим што дела овог изузетног ствараоца, који подједнако студиозно и успешно ствара у домену цртежа, сликарства, вајарства и графике, представљају сву виртуозност његовог цртачког умећа, изложбом лако пратимо и развој његове мисли и порекло инспирације. На почетку свог опуса Јале ствара аскетски мршаве, логорашке фигуре, које изражавају мрачни дух изгубљене генерације педесетих, без детињства, илузија и хлеба – оцењује за „Новости“ кустоскиња Трајкова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)