ПОВЕЉА РАДОВАНУ БЕЛОМ МАРКОВИЋУ: Општина Лајковац ће на свечаности поводом свог дана уручити признања заслужнима

Б. ПУЗОВИЋ

16. 09. 2021. у 11:34

КЊИЖЕВНИК Радован Бели Марковић добио је, поводом 16. септембра, Дана општине Лајковац, Повељу за рад и достигнућа од посебног значаја за ову локалну самоуправу и за изузетно вредна публикована уметничка остварења.

ПОВЕЉА РАДОВАНУ БЕЛОМ МАРКОВИЋУ: Општина Лајковац ће на свечаности поводом свог дана уручити признања заслужнима

Фото В. Данилов

Једном од најзначајнијих савремених српских писаца, добитнику најзначајнијих књижевних награда, који живи и ствара у овој познатој железничкој варошици, награда ће бити додељена данас, на академији поводом Дана општине.

Бели Марковић је подсетио да је рођен у шумадијско-колубарском селу Ћелијама, на десној обали најславније српске реке, Колубаре, на пристранку Враче Брда. Међу затрављеним рововима Битке из које се ниједан Србин није изоставио.

- Пола века овај писац разастире и на белу ледину, на ледену белину пусте хартије расејава слике претворене у црна словеса - поручио је поводом доделе признања Радован Бели Марковић.

- Па су тако, као светлаци пред очима, толике године минуле - до овог часа, кад се примам Повеље Општине Лајковац, која значи и увођење једног Ћелијанца у пуно Лајковчанство, што ће важити од сада па у године. Кратак је живот, али је дугачка Лајковачка пруга!

На данашњој свечаности признање ће бити уручено и ковид-амбуланти Дома здравља Лајковац, чији је координатор била др Војка Ђурић Марковић, за изузетне резултате, акције и постигнућа у превенцији, лечењу и заштити здравља. За хуманост, плакету је добила фирма "Агро-Тара" из Лајковца, власника Алексе Пипера, за акције пружања помоћи појединцима или групи људи.

Награда ће бити додељена Одбојкашком клубу "Железничар" из Лајковца, за изузетне резултате, односно афирмацију, развој и унапређење спорта. Ученица четврте године Ваљевске гимназије Ивана Милошевић добитница је плакете за постигнуте резултате током школовања и на републичким и међународним такмичењима. За хуманитарни рад, награђен је Црвени крст Лајковац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)