ДУБИНЕ ЉУДСКЕ ПРИРОДЕ: Вечерас на сцени "Љуба Тадић" Југословенског драмског свечано почиње 54. и 55. издање Битефа

В. СТРУГАР

15. 09. 2021. у 14:30

НА свечаном отварању 54. и 55. Битефа у Југословенском драмском позоришту вечерас је представа "Трагови", славног фламанског и светског кореографа Вима Вандекејбуса, у извођењу његове компаније "Ултима вез" из Брисела.

ДУБИНЕ ЉУДСКЕ ПРИРОДЕ: Вечерас на сцени Љуба Тадић Југословенског драмског свечано почиње 54. и 55. издање Битефа

ОТВАРАЊЕ "Трагови" Вима Вандекејбуса, Фото Битеф промо

Белгијским остварењем отвара се и тематска целина фестивала посвећена еколошким питањима које, како се најављује, почиње сценом нарушавања природне равнотеже, убиством и пробијањем аутопута кроз шуму, а завршава комичном, али претећом сценом у облику "освете природе" - с три медведа у главним улогама. Селектор Иван Меденица одлучио се да ову кореографију уврсти у главни програм, јер је веома енергична, духовита и узбудљива, са елементима говорног театра.

- У представи "Трагови", Вим Вандекејбус прати трагове које је оставио за собом. Он се осврће ка интуицијама од којих је и кренуло његово трагање: ка драми импулса и инстинкта, ка игри енергија и интензитета. У очаравајућој природи Румуније, у последњим прашумама Европе, Вандекејбус креће у потрагу за траговима старијим од човека и његових сећања. За "унутарњом причом", за причом која се одвија пре и мимо језика, те може бити испричана искључиво путем плеса и музике. То је потрага за траговима природе које је тело заборавило или потиснуло - открива се у најави представе.

Светлана Бојковић, Фото В. Данилов

Овај пројекат поставља и нека важна питања: колико природа и даље живи у човеку (а колико животиња), шта се дешава када се нађемо у ризику или опасности, па и како доносимо интуитивну одлуку да бисмо преживели...

Перформери изводе елементе физичког позоришта и савременог плеса, a како је критика оценила, "Трагови" ни у ком случају нису само кореографија него и истраживање дубина људске природе, испричано путем живахних тела и спектакуларних сценских ефеката.

Творац "Трагова", кореограф Вим Вандекејбус, оснивач је плесне компаније "Ултима вез" из Брисела, са већ тридесет пет година постојања. Београдска публика још памти представу "Позвани" исте компаније (кореографија Сепе Бајенс), која је изведена на затварању 53. Битефа пре две године. Иначе, Вандекејбус је неколико пута гостовао на Битефу и његове кореографије "7 за тајну која ће остати тајна" и "Увек исте лажи" су са великим успехом одигране у главном програму фестивала током деведесетих година прошлог века и освајале Гран-при "Мира Траиловић".

Представа "Трагови" биће изведена две вечери заредом у ЈДП, а фестивал ће свечано отворити наша прослављена глумица Светлана Бојковић.

ТРЕНУТАК КАТАСТРОФЕ

ВИМ ВАНДЕКЕЈБУС (1963) је кореограф, плесач, филмски стваралац и фотограф. Његова већ прва представа What the body does not remember (1986) освојила је награду Bessie, која се додељује за иновативно стваралаштво.

Уметников рад одликује готово опсесивно понављање једног проблема: на који се начин човек понаша у екстремним ситуацијама. Нарочито му је битно, истичу познаваоци Вандекејбусовог дела, оно што назива "тренутком катастрофе" - мада га то не спречава да у свој рад уводи хумор, разиграност, чак и шаљиву лакоћу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)