ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА У САНУ: О митолошкој прошлости Срба, истинама и заблудама

М.А.К.

14. 09. 2021. у 17:56

СВАКОГ четвртка, почев од 16. септембра, у Свечаној сали САНУ биће одржан циклус од шест предавања, под заједничким називом "О митолошкој прошлости Срба - истина и заблуде".

ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА У САНУ: О митолошкој прошлости Срба, истинама и заблудама

Д.Миловановић, Новости

Међу предавачима су академик Александар Лома, дописни члан Љубинко Раденковић (руководилац овог циклуса) и професори Вања Станишић, Радивој Радић, Светлана Лома и Персида Лазаревић Ди Ђакомо.

О овој теми први ће говорити професор Раденковића, који ће одржати предавање "Словенски пантеон: факта и непознанице". Он ће сумирати резултате досадашњих истраживања словенске митологије. Због малог броја релевантних извора и критичког или некритичког односа према њима, истраживачи су се, до сада, делили на оне који у потпуности одричу постојање било каквог словенског пантеона, па до оних који у њему виде више десетина богова. Посебна пажња биће обраћена на јасно видљиве грешке у неким изворима, које су поједине истраживаче, или љубитеље словенских старина, усмериле на погрешне закључке.

- Када су сви писани извори о словенској митолошкој прошлости били објављени, и када су о њима дали мишљење истакнути слависти, између два светска рата превладала је скепса да се било шта ново може сазнати о словенској митологији - истиче се у најави овог предавања. - Након Другог светског рата у свим словенским земљама победила је комунистичка идеологија, непријатељски расположена према било каквој религији, па и према старој словенској. Тек крајем шездесетих година Роман Јакобсон, а за њим и неколико руских филолога, обраћа пажњу на лингвистичке показатеље у реконструкцији некадашњег религијско- митолошког система Словена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)