ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА ЗАШТИТА ЋИРИЛИЦЕ: У будућем правном акту и обавезујуће и стимулативне мере

М. А. К.

13. 09. 2021. у 08:18

ПРЕД посланицима Скупштине Србије данас ће се наћи Предлог закона о употреби српског језика у јавном животу и очувању ћириличног писма.

ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА ЗАШТИТА ЋИРИЛИЦЕ: У будућем правном акту и обавезујуће и стимулативне мере

Фото Танјуг

Ако на Дан српског јединства, 15. септембра, наш парламент (исти задатак наћи ће се и пред скупштином РС) буде усвојио овај дуго чекани Предлог, убудуће ће сви државни и локални органи, јавна предузећа, школе и факултети и друге јавне институције, бити у обавези да употребљавају српски језик и писмо.

На ћирилици ће морати да буду исписани и називи седишта, делатности, рачуни, фактуре, потврде... А за непоштовање закона предвиђене су и казне до пола милиона динара. На предлог Министарства културе и информисања, Влада Србије је усвојила ове одредбе будућег закона почетком септембра и послала их у даљу процедуру. Циљ доношења оваквог правног акта је неговање српског језика и ћириличког писма, као и културних и традиционалних вредности и шира употреба ћирилице у јавном животу, с обзиром на историјски, културни и идентитетски значај тог писма. Предвиђено је и да културне и друге манифестације, које се финансирају или суфинансирају из јавних средстава, морају имати лого исписан на ћириличком писму, у складу са прописима према којима се организују.

Поред обавезујућих мера, које ће се односити на шири круг оних који ће морати да користе ћирилицу (попут, рецимо, предузећа са већинским учешћем јавног капитала), Предлог закона предвиђа и стимулативне мере. У пракси, приватна правна лица и предузетници који се определе да користе ћирилицу у пословању од државе ће добити одређене олакшице. Та пракса већ постоји у Београду, где су градске власти пре три године усвојиле одлуку да сви закупци који користе градски пословни простор имају попуст ако у натписима користе ћирилицу.

Текст закона садржи и одредбу према којој је предвиђено оснивање посебног савета владе за српски језик, који ће са стручног становишта пратити и анализирати стање у области употребе српског језика у јавном животу и спровођења мера ради заштите и очувања ћириличког писма, као матичног писма и предлагати препоруке, предлоге и мере за унапређење стања.

АКЦИЈА "НОВОСТИ"

СВОЈ допринос у разумевању зашто је неопходно и законски заштитити језик и наше национално писмо дале су и "Вечерње новости", не само вишегодишњим упорним писањем на ову тему, већ и акцијом у којој су учествовали најпознатији интелектуалци. Од почетка марта, сваког уторка у нашем Културном додатку оглашавали су се водећи српски лингвисти, писци, професори, академици... Свој суд дали су: Драган Хамовић, Матија Бећковић, Миро Вуксановић, Милован Данојлић, Горан Петровић, Милош Ковачевић, Срето Танасић, Александар Јовановић, Петар Пијановић, Михаило Шћепановић, Рајна Драгићевић, Вељко Брборић, Александар Милановић, Драган Лакићевић, Зоран Аврамовић, Ранко Павловић...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)