СПЕКТАКЛ НА ОТВОРЕНОМ: Чувени виолиниста Стефан Миленковић и Војвођански симфонијски оркестар одушевили Новосађане (ВИДЕО)

Танјуг

11. 09. 2021. у 23:45

СВЕТСКИ виртуоз Стефан Миленковић и Војвођански симфонијски оркестар одушевили су бројне Новосађане извођењем дела Камија Сен-Санса, Мориса Равела, Ђерђа Лигетија и других великана класичне музике на концерту на отвореном у Новом Саду.

СПЕКТАКЛ НА ОТВОРЕНОМ: Чувени виолиниста Стефан Миленковић и Војвођански симфонијски оркестар одушевили Новосађане (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Пети концерт "Корзо" у организацији Фондације "Нови Сад - Европска престоница културе", а у оквиру Калеидоскопа културе увеличао је и маестро Александар Марковић, реномирани диригент са богатом европском каријером у улози шефа диригента Војвођанског симфонијског оркестра.

За разлику од ранијих "Корзо-а'', Војвођански симфонијски оркестар вечерас је за базу свог репертоара изабрала плесове које новосадска публика није имала прилику у великој мери раније да чује.

Захтеван продукциони подухват уједно је отворио и другу недељу Калеидоскопа културе, посвећену извођачкој уметности.

По узору на највеће светске културне центре, новосадски Булевар Михајла Пупина био је затворен за саобраћај у делу где се налази зграда Покрајинске владе.

Уочи самог концерта, директор Фондације "Нови Сад - Европска престоница културе" Немања Миленковић нагласио је да је одржавање концерта "Корзо" баш на тој локацији важно јер се концерт дешава између дела Брашована, Табаковића и Каћанског, чувених српских архитеката у периоду између два светска рата, појаснивши да ће управо на том месту 13. јануара идуће године Нови Сад и постати европска престоница културе.

- Развој публике је веома битан, а ово је место где се једном годишње уступа простор Чајковском, Моцарту и другим познатијим композиторима, али и Сен-Санс и Равел и нешто непознатије композиције. Ми заправо тако развијамо публику да не долази само овде, него и у будућу Градску концертну дворану - навео је директор фондације.

Он је поручио да виртуоз Стефан Милековић и диригент Александар Марковић неће само једном годишње наступати у Новом Саду, већ да ће континуирано радити и наступати у будућој културној престоници Европе.

Сам Стефан Миленковић је рекао уочи наступа да је био благо нервозан, истакавши да су концерти на отвореном фантастични. Није стрепео ни од сарадње са симфоничарима, оценивши да је рад са таквим уметницима увек, како је навео, природан спој, посебно нагласавши ''да Нови Сад одувек живи културу''.

- Цео фестивал 'Калеидоскоп' обухвата дух Новог Сада, а то ће се тек осетити наредне године која ће бити у знаку европске престонице културе. Нови Сад је место где треба бити сад - навео је Стефан Миленковић.

Упитан да ли Нови Сад у културном погледу може да парира великим културним метрополама попут Париза или Беча, чувени виолиниста је навео да у неким стварима ти градови могу чак и да се угледају на Нови Сад.

Диригент Александар Марковић је навео да је читав Војвођански симфонијски оркестар озбиљно схватио "Корзо", оценивши да је било много посла јер је програм био захтеван, виртуозан и брз. Директор Војвођанског симфонијског орекстра Роман Бугар подсетио је да је вечерашњи "Корзо" уједно и отварање десете јубиларне сезоне тог оркестра.

Спектакл на отвореном у Новом Саду био је заправо и увертира за оно што тај град очекује у 2022. години, а то је титула европске престонице културе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)