ВЕК И ПО СРПСКЕ ШКОЛЕ ГЛУМЕ: Први пут ван престонице, изложба Катедре за глуму ФДУ у Београду (ФОТО)

С. БАБОВИЋ

08. 09. 2021. у 22:11

ИЗЛОЖБА “Век и по српске школе глуме” Факултета драмских уметности у Београду први пут након премијере биће представљена ван Београда и то, 10. септембра у Трстенику.

ВЕК И ПО СРПСКЕ ШКОЛЕ ГЛУМЕ: Први пут ван престонице, изложба Катедре за глуму ФДУ у Београду (ФОТО)

Фото: ФДУ

У Ликовном салону Народног универзитета у овом граду, од 19 сати публика ће моћи да погледа поставку коју је Катедра за глуму ФДУ први пут приредила у сарадњи са Југословенскоом кинотеком поводом 150 година од почетка драмског школовања у Србији. 

Изложбу у Трстенику отвориће професори Павле Лазић и Саша Саиловић, као и професионална глумица Андреа Ржаничанин из Трстеника. Како је речено уочи отварања изложбе у Југословенској кинотеци, почеци школовања драмских уметника у Србији везују се за одлуку Пoзoришнoг oдбoрa oд 16. дeцeмбрa 1869.године,када је основна Позоришна школа под управом Јована Ђорђевића и Алексе Бачванског.

- Од тада до данас, сa дужим или крaћим прeкидимa, различити облици драмског образовања нaстaвљaли су се јeдaн нa други и свој коначни облик стекли 1948. године оснивањем Академије, данашњег Фaкултeта драмских уметности, најзначајније институције ове врсте на нашим просторима - кажу на ФДУ.

Изложба садржи документе, театрографску грађу, архивске снимке, фотографије, видео и аудио материјале, као и друга сведочанства која непосредно показују континуитет школовања глумаца код нас. Пројекат "Век и по српске школе глуме“ подржали су Министарство културе и информисања Србије и Секретаријат за културу града Београда.

   

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)