СВЕТ ПРЕПУН ЛЕПОТЕ: Све што је знао умео је и да напише и да наслика на очаравајући начин

М. Краљ

02. 09. 2021. у 10:44

СЛИКАРСКИ опус Моме Капора поново ће се наћи пред београдском публиком, и то на месту на коме су се овакви сусрети најчешће одвијали у последњој деценији, откако нас је напустио овај значајни и популарни писац и ликовни уметник: изложба његових слика "Најлепше приче" биће отворена сутра увече, у 19 часова, у Великој галерији Дома војске Србије и трајаће до 6. новембра.

СВЕТ ПРЕПУН ЛЕПОТЕ: Све што је знао умео је и да напише и да наслика на очаравајући начин

Фото Сарицс

Ово за наш лист каже Љиљана Капор, његова супруга, која је на челу Задужбине "Момо Капор".

- Реч је о петој по реду великој изложби у овом простору, тако да је Медија центар "Одбрана" један од најзначајнијих партнера Задужбине у очувању сећања на Мому - наставља наша саговорница. - Биће изложено 35 слика, уља на платну, у амбијенталним целинама простора које ће употпунити делови аутентичног намештаја из куће у којој је Момо живео последњих 17 година, стварајући своја дела.

Фото архива ВН

Према речима Љиљане Капор, која је ову поставку осмислила, изложене слике су позајмљене из приватних колекција. Међу делима која ће се овог пута наћи у Галерији Дома војске има и оних која до сада нису излагана у јавности и власништво су колекционара. Највише радова за ову изложбу уступио је Милош Петковић, из своје збирке. Биће изложено и неколико најрепрезентативнијих уља на платну из приватне колекције Задужбине "Момо Капор".

- Слике су из разних периода и тематских целина, јер Момин сликарски свет су ликови ренесансних жена, Аде, школице, анђели, девојчице из помало избледелих албума, креденци који су обележили читаво једно поколење које је одрастало уз њих... - каже Љиљана.

Фото архива ВН

А на питање зашто је поставку слика назвала "Најлепше приче", одговара:

- Попут митског краља Миде који све што погледа претвори у злато, тако Момо све што наслика претвара у лепоту и све што напише и објави постане бестселер. Изложбу сам назвала "Најлепше приче" зато што нам Момине слике поклањају ишчезли помало заборављени свет, пун носталгије, љубави и лепоте и Бог га је обдарио многим талентима. Његова неутољива радозналост и смисао да овековечи ситнице, ерудиција у којој су, сем меморије, упослена сва чула којима је вребао причу, атмосферу, мирисе, укусе, линију, лик... Мома је свашта знао, а све што је знао умео је и да напише и да наслика на леп, очаравајући начин. Зато увек цитирам новинарку Драгану Марковић која је написала да је Момо Капор човек који је причао слике и сликао приче.

На свечаности у петак, како пише у најави Дома војске, присутнима ће се обратити директорка Медија центра "Одбрана" пуковник Биљана Пашић, док ће изложбу отворити историчар уметности и песник Драган Јовановић Данилов. У наставку програма планирано је да драмска уметница Радмила Ђуричин прочита део из књиге "Успомена једног цртача", као и да буде емитован филм Momo Uncut, у продукцији Задужбине "Момо Капор", који ће бити приказан још неколико пута током трајања изложбе.

УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ МОШИЋУ

НА свечаном отварању биће уприличена и свечана додела традиционалне награде "Момчило Момо Капор", која се наизменично додељује писцима и сликарима. Овога пута биће уручена сликару Петру Мошићу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)