ДОНОСИО ЈЕ ВЕЛИКУ РАДОСТ И СМЕХ: Редитељ Божидар Ђуровић о празнини која је остала после одласка његовог сарадника и пријатеља

Д. МАТОВИЋ

27. 08. 2021. у 07:00

ИЗА писца остаје књига, роман или песма, иза сликара платно, иза глумца ништа! Сем ако није оставио траг на филмској траци.

ДОНОСИО ЈЕ ВЕЛИКУ РАДОСТ И СМЕХ: Редитељ Божидар Ђуровић о празнини која је остала после одласка његовог сарадника и пријатеља

Фото Архива

Позориште је велики изазов, чаролија једна, али све што се ту једне вечери нацрта, исте вечери и нестане.

Тако је говорио велики Милан Гутовић, који је животну сцену напустио пре два дана у 76. години.

У срцу редитеља Божидара Ђуровића - остаје празнина. Вечна. Почели су заједно, давно, у представи "Догодине у исто време", у Славија театру, у којој је Гутовић играо готово до одласка, а наредних деценија учврстили су сарадњу али и пријатељство.

- Лане је био необичан човек, цивилизовани особењак. Ретко образован, проницљив, знатижељан и бескрајно духовит - говори нам Ђуровић.

- Његова сфера интересовања била је широка, имали смо много заједничких тема, не само позоришних. О њему као глумцу излишно је говорити. Био је посебна глумачка особеност. Не знам ниједног нашег глумца који је имао такав неодољив сценски шарм. Био је веома интелигентан у људском, и у позоришном смислу, а као сарадник, био је посебан.

Ђуровић каже да је Гутовић поседовао особен глумачки сензибилитет:

- Било је и тешко и лако са њим радити. Тај процес је увек био интензиван и непредвидив, а пробе се нису завршавале у позоришној сали. Преселило се у сећање много незаборавних дана, а богами и немало непреспаваних ноћи. Ноћи испуњених смисленошћу, лепотом, духовитошћу, смехом, драгоценом самоиронијом... Лане је веома добро познавао свет у коме је живео. Умео је да назове ствари правим именом и у правом тренутку. Његов духовни живот био је необично богат. Каваљер првог реда. Отишао је господски, као што је и живео.

"Беле ракете лете на Амстердам", Фото Архива ЈДП

Последњи пут Боба и Лане видели су се у Звездара театру.

- Ни сањао нисам да се више нећемо срести. Увек се чини да нас прерано напуштају они који су нам блиски срцу - каже Ђуровић. - Волео је живот, а мени је заиста улепшао живот. Био је човек необичног размишљања и светоназора, понашања, неуобичајених ставова.

Смирен, несукобљив, свој... Живео је у свом свету и у њега пропуштао само људе који су њему били блиски и у емотивном и у духовном смислу. Био је одан пријатељ. Мени и мојој породици је доносио велику радост и смех, и његова смрт за нас је велики и непрежаљени губитак.

Лане је отишао али је оставио неизбрисив траг у нашим срцима и прегршт анегдота и сећања...

"Путујуће позориште Шопаловић", Фото Н. Бабић

- Нисам сигуран да га је истински разумела средина у којој је живео, али је он беспрекорно разумео људе са којима је живео - говори Ђуровић.

- Важио је за човека о коме су се испредале маштовите чаршијске приче, човека коме се не може баш лако прићи, а он је у ствари, био неупроштено једноставан, самосвојан и достојанствен. Није волео да буде део масе, зазирао је од великог друштва.

Није волео Лане ни да се каже да је он једна од Ступичиних беба.

- Лане је уживао у свом, брижљиво чуваном, микрокосмосу - каже Ђуровић.

- Није био човек елитистичког погледа. Нису му биле битне функције, звања и друштвени статуси. У нашем блиском окружењу било је људи који су фантастични, али нису били јавно препознати. У сваком човеку налазио је нешто што је било аутентично и заниљмиво. Са озбиљном спознајом о човеку и људској природи градио је и своје незаборавне позоришне и филмске ликове.

Божидар Ђуровић, Фото Н. Скендерија

Памтиће Ђуровић и њихова кафанска дружења:

- Једном смо у омиљеном Ланетовом Вирпазару, а у једној нама драгој коноби провели две ноћи и три дана. Уживали смо у умереном хедонизму и медитеранским ђаконијама, а нарочито, у бескрајно занимљивим, духовитим и незаборавним разговорима... А и у речитом ћутању... Код њега је све било без помпе. Непредвидиво. Ајмо, позвао ме је неке од многих поноћи, у кафану "Ужице". Отишли смо, наручили десет ћевапа и боцу вина. За другим столом, нешто је славило тридесетак веселих и веома пријатних Рома. Нисмо могли да се одупремо њиховој гостољубивости и жељи да часте боцом вина омиљеног Шојића.

"Кабаре Милана Гутовића", Фото Архива

Када смо одлазили Лане им се, како је само он умео, шармантно захвалио на вину и позиву да дође у Маринкову бару, а на излазу је дискретно платио цео њихов позамашан рачун. Такав је био Лане.

Гутовић у улози  Јага, Фото Архива ЈДП

КОМЕМОРАЦИЈА У ЈДП

ЈУГОСЛОВЕНСКО драмско позориште саопштило је јуче да ће Милан Гутовић бити сахрањен у суботу, 28. августа, у 13.30 у порти цркве Свете Тројице у Кумодражу, а да опело почиње у 13.00. Ова кућа обавестила је и да ће 10. септембра у 12 сати одржати комеморацију великом глумцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)