НЕБЕСКИ "КАПЕТАН ОД БЕЛУ ЛАЂУ": Како је Лане Гутовић од Срећка Шојића створио јунака кога сви воле

А. ПОПАДИЋ

27. 08. 2021. у 08:45

БРЧИЋИ и ћуба косе наврх главе, спојене обрве, шарена одела, два падежа, меко "ћ" и "ђ", сан да буде "капетан од белу лађу", незаборавне реплике, али, понајвише и изнад свега, глума Милана Гутовића учинили су да Срећко Шојић, лик без иједне позитивне особине, постане омиљени јунак неколико генерација.

НЕБЕСКИ КАПЕТАН ОД БЕЛУ ЛАЂУ: Како је Лане Гутовић од Срећка Шојића створио јунака кога сви воле

Фото Архива

Његов творац, сценариста Синиша Павић, "скицирао" га је као споредног лика у филму "Лаф у срцу" (1981), али Шојићу је било суђено да постане главни играч у сопственом филму.

Уследио је серијал хит комедија "Тесна кожа", у којима се Ланетов Шојић надгорњавао са Пантићем Николе Симића на одушевљење вишемилионске публике широм бивше Југославије коју је до суза насмејавао својим репликама, попут оне чувене: "Ја сам изненађен... и увређен!" Звездани статус свог "муфљуза Шојића" зацементирао је у ТВ серији "Бела лађа".

- Био је величанствен глумац. Годинама смо радили заједно, неколико сезона "Беле лађе".

Све што је радио било је педантно и тачно. Није дозвољао ни себи ни нама да олако прелазимо преко ствари. Поред неспорног талента, то је била његова суштинска одлика. Та његова глума само наоко делује лако и лежерно, али иза тога стоји озбиљан рад и озбиљан приступ тексту - каже, за "Новости", редитељ Миша Вукобратовић, а потом додаје.

- Његов Шојић је био централна фигура око које се у серији све врти. Био је симбол поквареног политичара, није имао ни једну једину позитивну особину, све што је Шојић радио било је "контра здравом разуму". Али, управо тај Ланетов приступ лику претворио је Шојића у јунака кога сви воле.

Александар Дунић, Шојићев легендарни батлер Ћирко, кога је слао по чувени "вискић с хледом", за наш лист са тугом је проговорио о великом глумцу са којим је неколико година делио сцене у "Белој лађи":

- Давно смо Лане и ја престали да будемо колеге, били смо пријатељи, и то је највећа вредност односа који сам успоставио са њим. Био је богат, слојевит човек, од њега је имало шта да се чује, шта да се научи. Разговори са њим никада нису били без садржаја, једноставно, с њим је живот имао смисла. Лане је човек који је враћао смисао животу.

Миша Вукобратовић, Фото Архива

Драган Вујић Вујке, илити Пањковић из "Беле лађе", Шојићев вечити заменик у Странци здравог разума, кога је овај стално кињио са "ћути, бре, Пањковићу", дирљивим се речима, за "Новости", опростио од свог "страначког колеге".

- Био је мудрац, шармер, енглески тип глумца, специфичан власник сведеног хумора, неочекиван, драг, топао, увек из потаје жељан љубави. Поносан сам што сам делио кадар и сцену са Господином Гутовићем - казао је Вујић, а потом наставио: "Када нам одлази неко драг, све одједном стане на трен, и подсети на пролазност, на године које су прошле, и које ће проћи. Правимо искорак из садашњости и постајемо део бескрајне, ванвременске, недокучиве стазе, која води само у једном смеру. Када нам одлази неко драг, одлазимо и ми заједно са њим. Један део нас, можда најлепши. Одлази оно нешто што смо имали са том особом и ни са једном другом. Одлази са њим и један део нашег живота, који смо проживели, и који се, његовим одласком, завршио и претворио у сећање."

Четири деценије откако смо први пут чули за Шојићев животни сан, велики Милан Лане Гутовић дочекао га је и постао небески "капетан од белу лађу".

СПОМЕНИК ЗА ЖИВОТА

- КАДА играш лик који публика памти и воли тако дуго, треба и мораш да будеш задовољан.

На неки начин, то је твој лични глумачки подвиг и споменик који си дигао себи за живота. Ту има места само незадовољству мојих непријатеља, а мом незадовољству нема места - говорио је Лане Гутовић о свом најпознатијем лику, Срећку Шојићу.

* * * * * * * *

Танасије Узуновић

ЧОВЕК БЕЗ МРЉЕ

Дружили смо се много. Лане Гутовић је човек без мрље. Ниједна ружна реч о њему не може да се каже. Ниједан ружан осврт. Био је велики уметник и велики глумац. Одличан пријатељ и друг. Одличан свеобухватни човек. Памтићу га по присном другарству. Другарству без мрље, са много топлине и људскости. Био је духовит са смислом. Није био духовит ради духовитости, него зато што је био такав човек.

* * * * * * * *

Ивана Вујић

ПОШТОВАО ЈЕ ЖИВОТ

То је велики губитак за све нас. Он је био специфично даровит глумац, имао је тај велики дар да отвори срце публике, да им помогне да постану бољи, да боље посматрају свет.

Радовао се да се радује са том публиком, а то је обележје озбиљног, дубоког глумца. Био је диван у најразличитијим улогама, и у позоришту, и на филму, и на телевизији. Велики, и на сцени и у животу. Поштовао је живот, и када је правио паузу враћао се свежији, са новим идејама и новом снагом. Ето, знао је и имао меру кад да застане и да се врати бољи.

* * * * * * * *

Иван Карл

ТРАЈНЕ ИЗВЕДБЕ

Постоје улоге које могу да играју различити глумци у различитим временским периодима и постоје улоге које прелазе у трајно власништво својих тумача. Такве су биле изведбе Милана Гутовића. После њега, други ће их тешко играти у позоришту, на филму и телевизији. Милан Гутовић је био суверен интерпретације и као такав ће остати трајно уписан у наше колективно сећање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)