ПОЧЕЛА 46. "СИСЕВАЧКА КОЛОНИЈА": Десеторо сликара наредних седам дана ствараће на Грзи код Параћина

З. Рашић

23. 08. 2021. у 19:18

ТРАДИЦИЈА се не зауставља упркос епидемији, па десеторо сликара из Србије и Републике Српске од данас поподне надахнуто ради на Грзи, код Параћина, у оквиру 46. “Сисевачке колоније”.

ПОЧЕЛА 46. СИСЕВАЧКА КОЛОНИЈА: Десеторо сликара наредних седам дана ствараће на Грзи код Параћина

Фото: Приватна архива

У питању је једна од најстаријих ликовних колонија у нашој земљи, захваљујући којој је фонду града Параћина остало око 700 изузетних уметничких дела који се сваке године обогаћује са двадесетак нових радова.

​МЕЂУ НАЈСТАРИЈИМ КОЛОНИЈАМА У СРБИЈИ

За Сисевачку колонију је најважније да никада током претходних 46 година није изостала иако су услови били скромнији и са мање учесника. Жарко Станковић, уредник ликвоног програма Културног центра, установе која је организатор колоније, подсећа да је Сисевачка колонија најстарија у Србији после Сићевачке. Покровитељ ове манифестације је општина Параћин.

Колонија је почела окупљањем учесника у простору Културног центра у Параћину, а вечерас стиже још двоје. Ако време послужи, они ће наредних дана сликати и на отвореном, на простору Грзе. Један дан је предвиђен за упознавање околине –околних манастира и излетишта Сисевац у ком је колонија по оснивању и започела рад и по том излетишту и носи име.

Уље и платну и акрил су технике којима ће сликари радити, док ће Дарко Кузмановић израђивати скулптуру од метала, што је новост на овој манифестацији. Први пут на колонију су дошли Марин Милутиновић из Бањалуке, Марија Станојловић из Панчева и Дарко Кузмановић из Беграда, а учествују још двоје Београђана, Љубисав Милуновић и Јелена Тијанић Савић, Новосађанин Шандор Шлајф, Мирослан Живковић из Ниша, из Чајетине Андријана Дана и Новопазарац Паша Гашић, док је представник Параћина некадашњи дизајнер “Српске фабрике стакла” и сликар Србобран Килибарда.

Марија Станојловић у јуну је имала изложбу у Параћину, након чега је уследио позив за учешће на колонији, док Бањалучанин Марин Милутиновић истиче да му је част што је у граду у ком је био први пут пре двадесетак година.Вајар Дарко Кузмановић такође је раније излагао у Параћину и одушевљен је градом, а овом приликом радиће скулптуру у алуминијуму и челику.

А шта ће овог пута донети уметницима инспирација видеће се, по обичају, релативно брзо, већ наредног месеца на изложби која ће бити организована у Културном центру поводом Дана општине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)