ИСУКАНА УБОЈИТА ПЕРА: Компанија "Новости" расписала је 54. конкурс за најбољу новинску карикатуру "Пјер"

Миљана Краљ

15. 08. 2021. у 10:33

У ЧАСТ карикатуристе, новинара, есејисте, писца, једног од оснивача "Ошишаног јежа", Петра Крижанића, расписан је 54. конкурс за најбољу новинску карикатуру - "Пјер". У Крижанићевом духу тема је слободна, а број радова - неограничен, а рок за предају радова је 10. септембар.

ИСУКАНА УБОЈИТА ПЕРА: Компанија Новости расписала је 54. конкурс за најбољу новинску карикатуру Пјер

Тошо Борковић: Без речи, "Златни Пјер" 2014.

Финале конкурса, на коме "Новости" истрајавају више од пет деценија, прошле године померено је са традиционалног децембарског термина, на октобар, како би се прикључио својеврсном фестивалу у част годишњице оснивања нашег листа - 16. октобра. У тој недељи планирано је и отварање изложбе са најуспешнијим радовима, као и свечана додела златног, сребрног и бронзаног "Пјера", награде за најбољу портрет-карикатуру "Ранко Гузина" и признања најбољем младом карикатуристи (средњошколцу или студенту).

СВАКЕ године више стотина карикатура пријави се за један од најстаријих и најугледнијих конкурса у овој области. Да би доспели уопште у конкуренцију за награду и пред жири, радови пролазе претходну селекцију, која подразумева високе критеријуме, јер ужи избор обезбеђује представљање на изложби и у каталогу. За одличја се тако боре само најбољи од најбољих.

Такмичење најубојитијих, најбриткијих, најдуховитијих карикатура установили су 1967. године легендарни Слободан Глумац, главни уредник "Вечерњих новости" и карикатуриста Драган Савић. Име су дали по славном псеудониму Пјер, који је Крижанић, рођен у Глини 1890, користио од првих објављених радова против аустроугарске политике, у загребачком сатиричном часопису "Коприве", 1908. После Првог светског рата, из Загреба се преселио у Београд, где је умро 1962. године.

Списак карикатуриста који су се овенчали "Пјеровим" признањима је импресиван. Сумирање резултата које је до сада имао овај конкурс, зато представља и сажету историју југословенске и српске карикатуре. На њему је апсолутни рекордер карикатуриста нашег листа у пензији - Тошо Борковић, који је награду "Златни Пјер" освојио чак пет пута! А ту су и Драган Савић, Иво Кушанић, Сунчица Божиновска, Зоран Јовановић, Ранко Гузина, Југослав Влаховић, Шпиро Радуловић, Недељко Убовић, Александар Блатник, Душан Лудвиг, Душан Петричић, Предраг Кораксић, Мухамед Ђерлек, Драган Руменчић, Јован Прокопљевић, Лука Лагатор, Гане Милановић, Миланко Каличанин, Јово Шкомац, Горан Дивац, Зоран Петровић и многа друга златна пера.

Новости

А ЈОШ од самог старта велика пажња поклањала се саставу жирија који вреднује остварења карикатуриста. За чланове су бирани академици, писци, сликари, глумци, а пре свих, сатиричари и карикатуристи. На првом конкурсу, жирију је председавао славни песник надреалиста Александар Вучо, а чланови су били глумци Виктор Старчић и Мира Ступица, академик Павле Савић, сликар Сабахудин Хоџић, ослободилац Београда Пеко Дапчевић... Признање су доделили словеначком аутору Албину Рогељу. На његовој карикатури био је приказан осмерац, у коме седморо кормилари, а један весла, што је била недвосмислена алузија на политичку ситуацију, тачније усклађивање власти у тадашњих осам јединица власти - шест република и две покрајине. Била је то одважна и храбра одлука жирија.

Потом су се у "Пјеровом" жирију смењивали Бранко Ћопић, Душан Вукотић, Владимир Булатовић Виб, Душан Матић, Данило Киш, Игор Мандић, Оља Ивањицки, Миљенко Смоје, професор Радомир Лукић, Мика Антић, Војо Станић, Љубивоје Ршумовић, Јован Ћирилов, Душко Трифуновић, Зуко Џумхур, који је и жирирао и освајао награде. О најбољима су одлучивали и Гордан Михић, Предраг Матвејевић, Боро Драшковић, Александар Поповић, Слободан Машић, Милован Витезовић, Душан Ковачевић, Богдан Кршић, Петар Краљ, Цаја Радојчић, Емир Кустурица, Синиша Ковачевић, Љубомир Симовић, Драгослав Михаиловић...

АНДРИЋ: СНАГА И РАВНОТЕЖА ДУХА

НИЈЕ лака ствар ни мали напор ни незнатна жртва гледати целог века људе и свет око себе очима карикатуристе - написао је Иво Андрић, поводом конкурса "Пјер". - Моћи тако видети и умети тако приказати друштво и човека у њему, а не подлећи професионалној деформацији, не пасти у песимизам и негацију, не отуђити се од света и људи, то показује велику латентну снагу и равнотежу духа, урођену благородност и чистоту.

ШКОЛА ПОД ВЕДРИМ НЕБОМ

О НАШЕМ угледном конкурсу за најбољу карикатуру "Пјер" својевремено је писао и путописац, филмски и телевизијски сценариста, позоришни сценограф, костимограф, сликар, ликовни критичар и карикатуриста Зуко Џумхур:

- У време кад је "Пјер" почињао, једва су се на прсте могли набројати уметници чије је основно интересовање било окренуто према карикатури. Пјер би био срећан да зна како је данас велики број ђака његове школе под ведрим небом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)