СВЕ ПОЧИЊЕ ОД СЦЕНАРИЈА: Горан Марковић први добитник награде „Михићево златно перо“

Г.Ћировић

13. 08. 2021. у 22:40

УЗ ДЕФИЛЕ учесника црвеним тепихом по угледу на најпопознатије светске фимлмске смотре, пројекцијом филма „Нечиста крв - Грех предака“ према старом сценарију Војислава Нановића који је адаптирала Милена Марковић, а потом и српске премијере блокбастера „Јужни ветар 2: Убрзање“, по сценарију Милоша Аврамовића и Петра Михајловића, у Врњачкој Бањи је у петак увече почео традиционални, 45. по реду Фестивал филмског сценарија.

СВЕ ПОЧИЊЕ ОД СЦЕНАРИЈА: Горан Марковић први добитник награде „Михићево златно перо“

Фото: Г.Шљивић

Пре церемоније свечаног отварања у амфитеатру летње позорнице „Данило Бата Стојковић“, на Тргу културе у центру престонице српског континенталног туризма одржан је концерт филмске музике глумице Мине Лазаревић, а потом је на истом месту уследио гламурозан дефиле црвеним тепихом овогодишњих учесника фестивала, од којих су највише пажње окупљене публике изазвале екипе „Нечисте крви“ и „Јужног ветра“.

- Први пут сам на овом фестивалу са новим филмом за који очекујем да ће надмашити успех првог дела, иако смо ту лествицу поставили прилично високо и оборили рекорде гледаности- каже Милош Биковић који у улози Петра Мараша у блокбастеру „Јужни ветар 2: Убрзање“ поново предводи глумачку екипу након великог успеха првог дела филма и телевизијске серије.

- После тешких годину дана, за опстанак и будућност српске кинематографије важни су фестивали. Ако нам не затворе потпуно биоскопе и дозволе пројекције у 21 сат, имамо шансу. У супротном изгубићемо биоскопску публику, продуценте и дистрибутере. Надам се најбољем. Ми чекамо да пустимо два филма у биоскопе, после „Јужног ветра“ требало би да уследи „Хотел Београд“ који је највише страдао од короне - додао је Биковић.

На свечаном отварању први пут је додељена награда “Михићево златно перо”, установљена прошле године. Ово признање уручено је Горану Марковићу за допринос сценарију у националној кинематографији.

- Дирнут сам због награде јер сам Гордана Михића познавао и веома уважавао као великог узора, а затим што сам овде од првог фестивала. А, то је 45 година, што је прилично – рекао је Марковић примајући нсаграду и отварајући фестивал. - Лепо је што овај фестивал траје четири и по деценије и надам се да ће доживети своју пуну зрелост, а потом и старост.

РЕПЕРТОАР

Током шест фестивалских дана једне од најстаријих манифестација ове врсте у Србији, осим „Нечисте крви„ и Јужног ветра 2“ пред стручним жиријем и љубитељима седме уметности наћи ће се још седам остварења српске кинематографије насталих између два фестивала - Оаза“ Ивана Икића „Жив човек“ по сценарију Милене Марковић, „Име народа“ који потписују Коста Пешевски, Милован Витезовић и Дарко Бајић, „Лихвар“ Страхиње Маџаревића, „Једини излаз“ Марка Поповића, „Пролећна песма“ Наталије Аврамовић и Љубинке Стојановић и „Викенд са ћалетом“ Мирослава Момчиловића.

НАГРАДЕ

Стручни жири у саставу Ивана Вујић, Александар Ђаја и Радослав Зеленовић доделиће прве три фестивалске награде. Прилику да се изјасни о свом фавориту овогодишњег фестивала имаће и новинарски жири, али по први пут и публика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)