МАЈСТОРИ СТИЖУ ДО НОВЕМБРА: Секретаријат за инвестиције данас расписује тендер за обнову Музеја града Београда

М. КРАЉ

04. 08. 2021. у 10:27

НА данашњи дан, 4. августа 1555. објављено је Београдско четворојеванђеље, које се чува у Музеју града Београда, па је стога овај датум одабран да се појави тендер за извођача радова на обнови здања у Ресавској 40б, где ће се, када буду готови грађевински радови, први пут у својој историји наћи под јединим кровом културна институција, основана још 1093. године, а која чува 80 векова историје на простору наше престонице.

МАЈСТОРИ СТИЖУ ДО НОВЕМБРА: Секретаријат за инвестиције данас расписује тендер за обнову Музеја града Београда

Фото Музеј града Београда

Музеј који данас функционише на 16 адреса, од самог почетка мењао је привремене смештаје (пре Првог светског рата су то биле општинске просторије у Улици Узун Мирковој 1, а између два рата, заједничке просторије са Градском библиотеком у Змај Јовиној 1), да би му, после два неуспела конкурса за изградњу нове зграде (1954. и 1976), тек 2006. споразумом између Града Београда и Министарства одбране Републике Србије, припала зграда некадашње Војне академије. Подигнута је 1899. године по пројекту архитекте Димитрија Т. Лека (у блоку између улица Бирчанинове, Ресавске и Немањине), а пројекат за њену реконструкцију и пренамену у Музеј града Београда, изабран је на конкурсу 2016.

- Сада када Секретаријат за инвестиције распише тендер, то ће бити финални корак, и више се неће моћи назад - рекла је директорка Јелена Медаковић, на јучерашњој конференцији у Скупштини града Београда, подсећајући да установа ради у пуном капацитету, упркос чињеници да нема централну зграду и сталну поставку (још од 1960. године).

Фото Музеј града Београда

 

Музеј града Београда, иначе, чува више од 130.000 вредних атрефаката, од праисторије до наших дана, који су распоређени у три одсека: за археологију, историју и историју културе и уметности. Према речима Ивана Карла, градског секретара за културу, обнова зграде која ће се простирати на 17.000 квадретних метара, прилика је да као народ покажемо да смо зрели да завршимо оно што смо започели.

- Последњи музеј у Београду изграђен је 1965. - истакао је заменик градоначелника Горан Весић, који предвиђа да ће радови на пројекту који подразумева обнову постојећег и доградњу новог објекта, трајати две и по до три године, као и да ће коштати 25 милиона евра.

- Све ће бити финансирано из буџета града, без иједног динара донације, иако имамо неких обећања. Биће то највећи српски музеј, већи и од Народног музеја и Музеја савремене уметности, односно као четвртина Лувра. Ово ће бити основна зграда са главном поставком, а сви остали музеји и легати остаће и даље у саставу Музеја града Београда.

Услови тендера, на који се могу јавити и фирме из иностранства су према Весићевим речима веома тешки, јер неће моћи да конкуришу компаније које немају искуства у овом послу, зато што је реч о згради под заштитом (Завода за заштиту споменика културе Београда ће касније и вршити надзор радова). Ипак, верује да ће извођач бити изабран у наредна два до три месеца, а радови отпочети до новембра.

Фото Музеј града Београда

 

АМФИТЕАТАР

ЗДАЊЕ у Ресавској биће савремена институција, у којој ће уз изложбене садржаје моћи да се одржавају позоришне представе, конференције, књижевне вечери... Према пројекту, у дворишту ће се налазити амфитеатар, а зграда ће имати и конференцијску и мултуфункционалну салу, књижару, кафе.

ДЕПО

ЗАМЕНИК градоначелника најавио је и да ће Београд у наредном периоду изградити сопствени депо за уметничка дела. Сва уметничка дела која припадају граду, без обзира на то која институција о њима води рачуна, ту ће се чувати на једном месту, у најбољим условима и под строгом контролом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)