ПРОДАЛИ СМО ВАМ КУЦУ! Иза кулиса јубилеја "Сингидунума" - илустратор и карикатуриста Југослав Влаховић

М. А. К.

04. 08. 2021. у 11:51

ДЕО прославе београдске галерије "Сингидунум", којом је обележено 40 година рада, недавно је био и чувени илустратор, карикатуриста и редовни професор ФПУ у пензији - Југослав Влаховић.

ПРОДАЛИ СМО ВАМ КУЦУ! Иза кулиса јубилеја Сингидунума - илустратор и карикатуриста Југослав Влаховић

Фото А. Станковић

Аутори су били представљени са по једним делом из године када су у "Сингидунуму" имали самосталу изложбу, па се на поставци нашао и његов рад из 1987.

- Интересантан је случај са једним другим радом са те изложбе, а то је оригинални цртеж за омот плоче "Рибље чорбе" - "Ујед за душу", рађен захтевном ер-браш техником - присетио се Влаховић, за "Новости".

- Пас који је одгризао парче месеца један је од мојих најбољих радова за албуме ове групе, а опремио сам свих 24. Те године омот је био и награђен плакетом Савеза ликовних уметника Југославије.

Фото Приватна архива

У намери да одговори заинтересоване од куповине, намерно је ставио врло високу продајну цену од 1.500 немачких марака, док су цене осталих графика биле по 150, наводи саговорник:

- Једног дана, у галерији "Сингидунум" дочекала ме је продавачица радосно: "Пре један сат продали смо вам куцу!". Био сам изненађен да се нашао неко да плати 1.500 марака.

Побледела је и упитала ме: "Па зар није 150?". Није у ценовнику приметила једну нулу више! Срећом, чула је да је купац Немац, и да је одсео у холелу "Москва".

Како открива Влаховић, одмах су отрчали до хотела и пронашли купца:

- У задњи час, човек се већ паковао за пут! Објаснили смо му неспоразум, па ми је пао камен са срца. Било би ми жао да сам остао без тог, мени веома драгог рада. И данас је код мене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)