МАГИЈА НЕ ЈЕЊАВА: Две деценије првог филма из једног од најгледанијих филмских серијала свих времена

Марина Мирковић

03. 08. 2021. у 15:12

ДВАДЕСЕТ година од првог филма о Харију Потеру - "Хари Потер и Камен мудрости" биће обележено овог новембра, а сам јунак - чаробњак из књиге Џоан К. Роулинг, рођендан је у свим књигама овог култног серијала прослављао колико прошле суботе, 31. јула.

МАГИЈА НЕ ЈЕЊАВА: Две деценије првог филма из једног од најгледанијих филмских серијала свих времена

Фото Промо

Први роман из пера самохране незапослене мајке Роулинг, након низа одбијања разних издавача, доживео је енормни успех и врло брзо публика је широм света тражила још, и још, ишчекујући наставке са огромним узбуђењем, док се од изласка сваке нове књиге стварао спектакл.

На размеђи векова и миленијума, док су се читаоци тек упознавали са четвртим делом романа "Хари Потер и Ватрени пехар", у коме се Лорд Волдемор враћа - започело је претакање једног од најчитанијих књижевних, у један од најскупљих и најгледанијих филмских серијала.

Док је Роулингова, која је у међувремену постала једна од најчитанијих ауторки и најбогатијих жена света, писала преостале наставке не би ли заокружила седмокњижје 2007, оно ишчекивање наставака пренело се и на филмску публику.

Од првог филма, "Хари Потер и Камен мудрости" и тог новембра 2001, прошло је тачно десет година до последњег осмог филмског наставка, односно другог дела филма "Хари Потер и Реликвије смрти", који се у биоскопима појавио 2011, доневши свим фановима задовољење у коначном обрачуну између сила мрака и чаробњака који је растао пред нашим очима.

Фото Промо

Иако је сам Данијел Ретклиф, који је отелотворио насловног јунака, а који данас као зрео глумац снима раме уз раме са Стивом Бјушемијем а потом га у Доминиканској Републици очекује снимање са Бредом Питом и Сандром Булок, изразио сумњу да је могућ поновни сусрет чувене тројке овог новембра - ХБО Макс планира прославу овог јубилеја, који ће обележити својеврсним специјалом и квизом. И Рон и Хермиона не знају куда ће од посла - Руперт Гринт је тражен глумац, а да не говоримо о Еми Вотсон која је после мноштва филмова бриљирала и у "Малим женама", још једној адаптацији култних књига, а позната је и по активизму.

Ипак, упркос изостанку сусрета ово троје омиљених јунака, обожаваоци света Харија Потера имају чему да се радују - припрема се спектакуларна "магична" музејска изложба, као и поновно играње представе "Хари Потер и уклето дете" зарад које је осма књига Роулингове, својеврсни спин-оф серијала, и написана као драма. Током наредне године очекује се филм из још једног пратећег књижевно - филмског серијала, "Фантастичне звери", чије је снимање одлагано због пандемије.

Warner Bros Home Entertainment најавио је да ће, поводом јубилеја, гледаоцима понудити начин за потпуно другачије, "магично" гледање првог филма о Харију, а комплетан угођај за највеће фанове биће доступан од 17. августа.

Ово укључује и коментаре редитеља Криса Колумбуса, сцене исечене у монтажи, квиз тестове знања о филму, мноштво додатних опција...

Фото Промо

За све оне који желе да се подсете како је почело, на старински начин, и даље су ту "нормални" филмови и наравно, књиге. Како су у међувремену, баш као и глумци који су омиљене им јунаке тумачили, и први Харијеви обожаваоци порасли, углавном сазрели и можда сам са својом децом урањају у овај чаробни свет - можда ће им ови, уводни, и свакако "најдечији" књига-филм деловати сувише наивно. Ипак, они знају да вреди наставити, јер са сваким следећим наставком, прича постаје далеко комплекснија, мрачнија, озбиљнија и боље написана.

Свакако је лето, и то тик после Харијевог рођендана, право време да се сваки читалац и гледалац, нови или стари, поново отисне на путовање Хогвортс Експресом са Перона 9 и 3/4 на лондонској станици Кингс Крос... И магија неће изостати.

Књига као инспирација

"ХАРИ Потер и Камен мудрости" прва је од седам књига из серијала, први пут објављена 26. јуна 1997. у издању куће Bloomsbury Publishing. Код нас их је најпре објављивала "Народна књига" односно "Политика" да би потом "Евро бук" објавио реиздања и комплетирао серијал, те га допунио илустрованим комплетом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)