НОВИ ЂИР НА КАНЛИ КУЛИ: Данас се свечано отвара 34. издање херцегновског филмског фестивала, пред публиком више од 60 остварења

Витка Вујновић

01. 08. 2021. у 09:53

ЛЕГЕНДА југословенског глумишта Петар Божовић отвориће вечерас на Канли кули 34. издање Филмског фестивала у Херцег Новом. На отварању ће бити приказани филмови "Јабуке" грчког редитеља Кристоса Никоуа, а потом "Поље мака" румунског редитеља Еугена Јебелеануа.

НОВИ ЂИР НА КАНЛИ КУЛИ: Данас се свечано отвара 34. издање херцегновског филмског фестивала, пред публиком више од 60 остварења

Програм отвара Петар Божовић / Фото Танјуг

До 7. августа у четири селекције, под отвореним небом, пред публиком ће се наћи више од 60 филмова, најбоље од нове регионалне, европске кинематографије,али и светска премијера филма "Пуцњи у Марсеју" редитеља Гордана Матића.

Фестивал се ове године одвија под слоганом "Сутон, ђир и филм". У међувремену се суочио са многобројним проблемима, започетим још лане, са пандемијом короне, а ове године Министарство културе је из истих разлога "скратило" фестивалски буџет. Упркос томе, "тон иде, камера иде" па и фестивал иде даље, рекла је директорка Фестивала и извршни продуцент Херцег феста Гордана Поробић Крцуновић.

Део наведеног слогана подсећа на Милана Д. Шпичека, аутора прве аудио-фестивалске шпице.

- Заједничка тема која све филмове приближава јесте однос појединца и система, балканска али увек актуелна тема, која је посебно дошла до изражаја у времену глобалне ковид пандемије - казала је Поробић Крцуновићева. - Додатни мотив да истрајемо у томе да се овај фестивал одржи, без обзира на буџет и на чињеницу да још нисмо потписали уговор о финансирању са Министарством, јесу личности које су оставиле трага у Фестивалу, а напустиле су нас у претходној години - Перо Дубанек, Милан Шпичек и Зоран Живковић.

Председник Савета Фестивала Никола Вукчевић навео је да је Савет формиран пре четрдесетак дана, али су све препреке превазиђене захваљујући ангажману чланова Савета, запослених у Херцег фесту, фестивалског тима и пријатеља фестивала. Он је посебно истакао сарадњу у оквиру Мреже фестивала Јадранске регије, коју чине Сарајево филм фестивал, Загреб филм фестивал, Фестивал ауторског филма Београд и Филмски фестивал Херцег Нови, у оквиру које су припремљене селекција на тврђави Форте маре и радионица за младе филмске критичаре.

Како би помогла Фестивал и омогућила да он остане на високом нивоу, Општина Херцег Нови је ове године, у оквиру могућег активније учествовала, казала је градска секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.

Велики број селектованих студентских филмова даје разлог да верујемо у будућност Филмског фестивала и кинематографије ширег региона, поручила је селекторка, драмска списатељица и сценаристкиња Маја Тодоровић, истичући да јој је драго што "креативности није мањкало".

- Сви ти млади људи су наставили да се баве темама које их лично дирају, искрени су у свом приступу, истражују оно што их заиста занима, што је њихово окружење и свет, не баве се наметнутим темама већ оним што су њихови проблеми. Из тога произлази квалитет ових филмова - поручила је Тодоровићева.

На Канли кули биће приказани филмови селекције дугометражног играног филма, на Форте "Маре програм" "Кино Европа" и "Мрежа фестивала" Јадранске регије, у амфитеатру Дворане "Парк" студентски филмови, у великој сали дворане југословенски класици Здравка Велимировића и Живка Николића. У програм су ушле и пројекције на Луштици, где ће бити приказана четири филма програма "Луштица риплеј".

Фото В. Вујновић

Пратећи програми су радионица за младе филмске критичаре у оквиру Мреже фестивала Јадранске регије која ће бити одржана у кући нобеловца Иве Андрића.

Фестивал ће 7. августа затворити филм "Анет" Леа Каракса, док ће уочи пројекције на Канли кули бити додељене награде. Новост су награде публике Adriatic Audience Award, у оквиру селекције Мреже фестивала Јадранске регије и Плакета "Зоран Живковић" која је део главне награде, али и својеврсна посвета продуценту и вишегодишњем пословном директору фестивала.

СЕЛЕКТОРИ И ЖИРИ

СЕЛЕКТОР програма дугометражног играног филма и Кино Европа је филмски редитељ Иван Бакрач,у жирију главног програма су Златко Видачковић (Хрватска), Сали Салији - Салини (Турска), Андамион Муратај (САД - Албанија), Иван Салатић (Црна Гора) и Тања Бошковић (Србија). Студентске филмове оцењиваће жири у комесу Марија Никчевић (Црна Гора), Вук Вуковић (Црна Гора) и Игор Бошњак (БиХ).

Селектор и домаћин програма радионице за младе филмске критичаре је редитељ Иван Салатић, а предавачи и ментори су филмски критичари Владо Петковић (Србија), Нино Ковачић (Хрватска) и Мирза Скендерагић (БиХ), док је гостујући предавач Арман Фатић (БиХ).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)